Izbjeglička kriza: Hrvatska prelazi na plan

Agencije
Izbjeglička kriza: Hrvatska prelazi na plan

Izbjeglička kriza ne ugrožava Hrvatsku sigurnosno, ali stvara problem. Hrvatska ima srce, ali mora podsjetiti susjede i EU da ima i mozak, kaže premijer Hrvatske.

"Mi nećemo postavljati ogradu kao Mađarska, nećemo slati vojsku, to nije riješenje. Mi nismo zatvorili granicu, već samo granične prelaze. Mi primamo izbjeglice, ali naši kapaciteti su mali", rekao je hrvatski premijer Zoran Milanović na vanrednoj konferenciji za novinare.

"Bez obzira što je Hrvatska tranzitni prostor, mi to više ne možemo. Više od 13.000 izbjeglica je ušlo, neki su izašli, ali većina ih je ostala. Mi ih više nemamo gdje smjestiti. Pozivamo EU i one koji ne žele da nađu riješenje za izbjegličku krizu, da shvate da Hrvatska neće biti sabirni centar za izbjeglice u Evropi", dodao je on.

"Počećemo primenjivati nove metode, ne kao Mađarska. Primjenićemo plan B, bićemo fleksibilniji. Mi ljude na način kako je to formalno propisano, popisivanje i smještanje, više ne možemo primati. Daćemo im vode, hrane, zbrinuti bolesne, i neka idu dalje. Nećemo ih pustiti da idu ulicama, pogotovo ako bude kiše", naglasio je hrvatski premijer.

Milanović je rekao da je problem izbjegličke krize mnogo dublji i da je stotinama kilometara udaljen od Hrvatske.

"To je granica Turske i Grčke. Izbjeglice nisu u Turskoj životno ugrožene. Grčka ne radi nadzor šengenske granice, ona zatvara oči. Zbog nekok razloga Grčka to radi, i Evropa to radi. Onda se izbjeglice dalje usmjeravaju ka Hrvatskoj jer su Mađarska i Slovenija zatvorile svoje granice. Neće Hrvatska imati sto hiljada izbjeglica, a Evropa će birati koga će uzeti, koga ne", rekaoje premijer Hrvatske.

Na novinarsko pitanje kako komentariše upozorenje srpskog ministra Aleksandra Vulina da Hrvatsku ne zatvara granicu i međunarodne puteve, jer će Srbija u tom slučaju zatražiti zaštitu pred međunarodnim sudovima, Milanović je kratko odgovorio: "Nikako, orao ne lovi muve".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana