Izbjeglice zaobišle ogradu, veliki broj migranata ušao u Makedoniju

Agencije
Izbjeglice zaobišle ogradu, veliki broj migranata ušao u Makedoniju

Trenutno nije moguće utvrditi koliko je migranata prešlo granicu. Rojters navodi da je riječ o čak 2.000 izbjeglica, AFP kaže da ih je hiljadu, dok makedonske vlasti tvrde da ih nije više od 300.

Uprkos odluci o zatvaranju granica koju su donijele balkanske zemlje, na stotine izbjeglica i migranata zaglavljenih u sjevernoj Grčkoj prešlo je u Makedoniju. Rojters navodi da ih tamošnja policija vraća natrag.

"Preduzimamo mjere na vraćanju ove grupe u Grčku. Policija i vojska su pojačale graničnu bezbjednost na kritičnim tačkama", rekla je portparolka makedonske policije i navela da je granicu prešlo "nekoliko stotina", a ne 2.000 ljudi koliko je izbrojao Rojtersov fotoreporter. 

Poslije višestanog pješačenja, izbjeglice su prešle Suvu rijeku i formiravši "živi lanac" pronašli način da zaobiđu žičanu ogradu.

Veliki broj migranta nosio je djecu na svojim leđima dok su prelazili rijeku.

Agencija AP je ranije jevila da je oko 300 izbjeglica i migranata napustilo je kamp kod Idomenija na granici Grčke i Makedonije i krenulo pješke ka otvoru na ogradi podignutoj duž granice.

Svjedok agencije Rojters sa lica mjesta potvrdio je, takođe, da su izbjeglice i migranti uspijeli da se probiju u Makedoniju a, prema tamošnjim obaviještajnim izvorima, vojska i policija su intervenisale kada je grupa migranata ušla u zemlju.

U kampu kod Idomenija na grčkoj strani granice sa Makedonijom, prema procjenama, ima oko 14.000 izbjeglica koji žele da preko Makedonije nastave put ka Zapadnoj Evropi, uprkos odluci o zatvaranju granica za izbjeglice duž balkanske rute.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana