Izbjeglice stižu u Hrvatsku

AA
Izbjeglice stižu u Hrvatsku

Zagreb - U prihvatni centar u Ježevu, mjestu udaljenom 20-tak kilometara od Zagreba, pristigle su prve izbjeglice u tri autobusa iz Tovarnika.

Tri autobusa sa po pedesetak osoba pristgli su danas u prihvatni centar u Ježevu gdje će im biti osiguran smještaj i hrana. Izbjeglice će u Ježevu ostati svega dan ili dva nakon čega će biti raspoređeni dalje prema svojim zahtjevima i propisima, ovisno hoće li tražiti azil u Hrvatskoj ili iskazati želju za odlaskom u neku drugu zemlju Evropske unije.

U autobusima koji su stigli u Ježevo nalaze se žene i djeca, tek nešto manji broj odraslih muškaraca.

Prihvatni centar Ježevo primiće tokom današnjega dana ukupno 163 osoba, a drugi dio izbjeglica koje se nalaze u Tovarniku tokom večeri ili noći biti će posebnim vozom sa 11 vagona dovezeno u Centar za azilante u Dugavama u Zagrebu.

Vlada je najavila osnivanje posebnog štaba za izbjegličku situaciju, a na inicijativu predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović najavljen je i satanak Savjeta za odbranu i nacionalnu bezbjednost (VONS) u Hrvatskom saboru u petak. Na sastanku će hrvatski premijer Zoran Milanović, članovi Vlade i VONS-a odlučiti o strategiji prema novonastalom problemu.

Sutra, u četvrtak će se austrijski kancelar Verner Fayman sastati u Zagrebu s premijerom Zoranom Milanovićem te sa slovenačkim premijerom Mirom Cerarom u Ljubljani.

Prema posljednjem izvještaju MUP-a, u Hrvatsku su do 14 sati pristigle 373 osobe, od čega 225 muškaraca, 75 žena, 73 djece.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana