Izbjegle Srbe čeka visoka otkupna cijena stanova

Agencije
Izbjegle Srbe čeka visoka otkupna cijena stanova

Beograd - Koalicija udruženja izbjeglica u Srbiji traži da Hrvatska ukine diskriminatorske uslove iz Programa stambenog zbrinjavanja prema izbjeglim Srbima, koje čeka visoka otkupna cijena stanova, te ocjenjuje da taj program favorizuje izbjegle Hrvate iz BiH, koji žive u Hrvatskoj.

Koalicija u saopštenju navodi da se trenutna otkupna cijena po metru kvadratnom za urbani dio Hrvatske, sa popustom, kreće od 400 do 600 evra, dok su Hrvati svoje stanove na koje su imali stanarsko pravo otkupljivali 90-ih godina prošlog vijeka od 50 do 250 tadašnjih maraka po metru kvadratnom.

Koalicija udruženja izbjeglica u Srbiji traži da Hrvatska obezbijedi istu otkupnu cijenu za metar kvadratni kao što je bila i 90-ih godina prošlog vijeka, te da Srbi povratnici i oni protjerani iz stanova imaju jednaka prava kao i ostali građani.

Traži se da Zagreb ukine vremenski rok za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje i da obezbijedi pravičnu naknadu za oduzeto stanarsko pravo svima koji ne mogu i ne žele da se vrate u Hrvatsku.

Uz podsjećanje da je juče istekao rok za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje, odnosno alternativni stan u urbanom dijelu Hrvatske, koji nije bio zahvaćen ratom, ova koalicija navodi da poseban problem predstavlja činjenica da izbjegli Srbi koja se odluče za povratak i dobiju stan ili kuću čeka visoka otkupna cijena po metru kvadratnom.

Da bi izbjegli Srbi stekli pravo da dobiju alternativni stan kroz Program stambenog zbrinjavanja, moraju da dokažu da nemaju ni u jednoj državi kuću ili stan u svom vlasništvu, te da ovjere izjavu da žele da se vrate i žive u Hrvatskoj, dok se izbjeglim Hrvatima to ne traži.

Uslov za izbjegle Hrvate iz BiH da dobiju stan ili kuću bio je da nemaju drugi stambeni objekat samo na području Hrvatske, koja im je dodijelila kuće i stanove na području Krajine, iako su im, u većini slučajeva, vraćene kuće i stanovi u BiH gdje su živjeli prije rata.

Dodaje se da Hrvatska nije na jedinstven način uredila stambeno zbrinjavanje, pošto je za područje Hrvatske, koje je bilo zahvaćeno ratom, rok za podnošenje zahtjeva za stambeno zbrinjavanje trajno otvoren, dok je za urbani dio Hrvatske taj rok istekao juče.

Ova koalicija podsjeća da je Aneksom G Bečkog sporazuma o sukcesiji, koji je potpisala i Hrvatska, stanarsko pravo definisano kao imovinsko pravo pa bi ono moralo da bude vraćeno svima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana