Izabrana Vlada Tihomira Oreškovića

Agencije
Izabrana Vlada Tihomira Oreškovića

Zagreb - Hrvatska je dobila novu Vladu poslije više od dva mjeseca od parlamentarnih izbora. Novu Vladu premijera Tihomira Oreškovića kasno sinoć podržala je većina poslanika u Saboru Hrvatske.

Oreškovićev kabinet ima 20 ministara, od kojih su tri žene.

Potpredsjednici vlade su lideri HDZ-a Tomislav Karamarko i koalicije "Most" Božo Petrov, s tim da Karamarko ima ovlaštenja zamjenika premijera.

Za ministra finansija izabran je Zdravko Marić, privrede Tomislav Panenić /"Most"/, spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač /HDZ/, a regionalnog razvoja i fondova EU Tomislav Tolušić.

Ministar odbrane je Josip Buljević /HDZ/, unutrašnjih poslova Vlado Orepić /"Most"/, a ministar zadužen za ratne veterane je Mijo Crnoja /HDZ/.

Ministar kulture je Zlatko Hasanbegović, pravosuđa Ante Šprlje, uprave Dubravka Jurlina Alibegović, preduzetništa i zanata Darko Horvat, rada i socijalne zaštite Nada Šikić, a pomorstva i saobraćaja Oleg Butković, prenose hrvatski mediji.

Ministarstvo poljoprivrede vodiće Davor Romić, turizma Anton Kliman, zaštite i životne sredine Slaven Dobrović, građevinarstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević.

Za ministra zdravlja izabran je Dario Nakić, nauke i obrazovanja Predrag Šustar, a socijalne politike i mladih Bernardica Juretić.

Uoči glasanja od podrške Vladi odustao je kreator ekonomskog programa "Mosta" Ivan Lovrinović koji je rekao da je "Mostov" program prepravljen do neprepoznatljivosti i da se osjeća izigranim.

Predstavljajući program Vlade, Orešković je kao glavne ciljeve istakao poboljšanje ekonomskih i društvenih prilika, kao i podizanja životnog standarda građana.

Poslije četiri godine vlade koalicije lijevog centra izglasavanjem nove Vlade na vlast se vratio desni centar na čelu sa HDZ-om.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana