Iz ugledne katoličke hrvatske porodice otišla u džihad

Agencije
Iz ugledne katoličke hrvatske porodice otišla u džihad

Zagreb - Dora Bilić (30) jedina je žena koja posjeduje hrvatsko državljanstvo a boravi na području koje je pod kontrolom Islamske države.

Njena aktivnost prije nekoliko godina uočena je u Raki, tadašnjem uporištu IS-a, gdje se nalazila sa suprugom, državljaninom BiH, koji ratuje na strani IS-a. Zagrepčanka iz ugledne porodice, odgajana u katoličkom duhu, šokirala je svoje bližnje prelaskom u islam i to radikalni. Dora govori nekoliko stranih jezika, voljela je da putuje Evropom, a prekretnica u njenom životu događa se s odlaskom u London, gdje je upoznala prvog supruga, tada još hrišćanina, koji je ubrzo prešao u radikalni islam. Njegov uticaj na Doru bio je snažan, pa se i ona odrekla svoje vjere. Brak, međutim, nije potrajao. Dora je napustila supruga, jer nije bio dovoljno ekstreman. Krajem 2012. godine u ozloglašenoj Gornjoj Maoči, uporištu vehabija, upoznala je sadašnjeg muža Senada Avdića, sa kojim je otišla u Siriju. Dora i Senad su 2014. ranjeni.

Ove vijesti zaprepastile su i sve one koji poznaju porodicu Bilić. Dorin otac je poznati poljoprivredni stručnjak, majka arhitekta, brat je diplomirani pravnik, baka magistar farmacije, a djed inženjer elektrotehnike. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana