Iz osiguranja preko bivše Sanaderove firme izvukli devet miliona kuna

Jutarnji list
Iz osiguranja preko bivše Sanaderove firme izvukli devet miliona kuna

Zagreb - Nakon četverogodišnje istrage zagrebačkog Županijskog i Opštinskoga državnoga odvjetništva, nedavno je podignuta prva optužnica u slučaju navodnih malverzacija koje su prethodile prodaji osiguravajuće kuće “Osiguranje Zagreb” švicarskom “Baloise osiguranju” 2007. godine.

Istraga je prema informacijama “Jutarnjeg lista” pokrenuta upravo na incijativu Švajcarske koja je poslije preuzimanja osiguravajućega društva, koje je preimenovano u “Basler osiguranje Zagreb”, utvrdila nepravilnosti te protiv bivših vlasnika podnijela krivične prijave.

Optužnica je podignuta protiv Petre Tarle, bivšeg predsjednika Uprave Osiguranja Zagreb, zatim Kristine Mićin, bivšeg člana Uprave, dubrovačkoga preduzetnika Andre Gandića, te dvojice građevinskih vještaka, Željka Bilića i Branislava Tomanovića. Osim njih među optuženima se nalazi i splitski biznismen Miro Brkić, u čijoj je firmi “HBH” početkom devedesetih radio i tada mladi intendant splitskog HNK dr. Ivo Sanader.

Naime, prema optužbama Državnog odvjetništva, upravo je u tvrtki “HBH”, u kojoj je prema nekim izvorima Sanader ranije bio i suvlasnik, završilo nekoliko miliona kuna iz “Osiguranja Zagreb”.

Odustali od saslušanja

Brkić je prije dvije godine izjavio kako Sanader doista jest radio kod njega u “HBH” te da se firma 1991. bavila otkupom dugova državnih firmi u Hrvatskoj prema firmama u BiH, gdje rat još nije bio počeo.

“HBH” bi zatim dugove preko drugoga zaposlenih, tadašnjeg predsjednika HDZ-a BiH Stjepana Kljuića, “utjerala” od firmi u BiH, a zaposleni, među kojima su bili Sanader i Kljujić, zadržavali bi proviziju.

Na ovakve Brkićeve izjave odmah je reagovao Kljuić rekavši kako on, Brkić, Sanader, Rade Perković i Jerko Doko jesu osnovali “HBH”, ali da se firma trebala baviti prodajom poljoprivrednih proizvoda iz BiH u Hrvatskoj, a ne otkupom dugova.

Miroslava Brkića kao svjedoka na suđenju Sanaderu u slučajevima “Hipo” i “Ina-MOL” predložila je Sanaderova obrana, i to upravo kako bi pokušala dokazati da je Sanader svoje bogatstvo stekao prije inkriminisanog perioda.

Brkić se nije pojavljivao na suđenju, a na kraju se od njegova saslušanja odustalo.

Međutim, sada će Brkić po svemu sudeći morati u sudnicu, ali ne kao svjedok.

Naime, tokom istrage je utvrđeno da su neposredno prije prodaje “Osiguranja Zagreb” Švajcarcima Petra Tarle i Mićin sklopile nekoliko ugovora s Brkićevom firmom “Slon” iz Splita.

Od “Slona” su se kupovale nekretnine po nerealno visokim cijenama, a odmah poslije prodaje “Osiguranju Zagreb”, “Slon” bi dug prepustio “HBH-u”, te tako ispada da bi se na kraju novac izvukao u “HBH”.

“HBH” je tako u aprilu 2007. dobio potraživanja u vrijednosti od oko devet miliona kuna, premda se prema naknadnim procjenama vještaka radilo o zemljištu vrijednom svega 120.000 kuna.

Naime, “Osiguranje Zagreb” je isti dan, 5. aprila 2007., od “Slona” kupilo zemljište u Ilovi kod Kutine za 5,1 milion kuna te drugo kod Pakraca za 3,8 miliona kuna.

Naknadnim procjenama pribavljenim od PBZ nekretnina prvo zemljište procijenjeno je na 77.000, a drugo na 42.127 kuna, čim bi ilegalna zarada za “HBH” bila oko 8,8 mil. kuna.

Zgrada u centru Zagreba

Još su zanimljiviji slučajevi u kojima se Petri Tarle na teret stavlja da je ugovore o kupnji nekretnina potpisivala s poznatim dubrovačkim biznismenom Androm Gandićem, poznatim i kao jednim od najvećih sponzora neuspješne predsjedničke kampanje zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića 2010.

Gandić se, uz Peru Vićana, nedavno nepravomoćno osuđenog u aferi “Vrtovi sunca”, nalazio u grupi dubrovačkih biznismena koji su, svaki s pojedinačnom donacijom od 90.000 kuna, Bandiću osigurali gotovo milion kuna.

Prema inkriminacijama iz optužnice, Tarle je od Gandića, tada drugog najvećeg dioničara “Osiguranja Zagreb”, kupovala nekretnine koje uopšte nisu bile njegove.

Riječ je o zgradi pokkraj Kvaternikova trga u Zagrebu koju je “Osiguranje Zagreb” u martu 2007. kupilo od Gandića za 4,9 miliona kuna, a koja uopšte nije bila u Gandićevu vlasništvu.

U drugom slučaju radilo se o 558 kvadratnih metara zemljišta u Gružu za koje je “Osiguranje Zagreb” Gandićevoj firmi “Petrus” isplatilo 6,9 miliona kuna.

Fiktivni poslovi

Prema inkriminacijama Državnog odvjetništa, ni ovo zemljište nije bilo Gandićevo pa se zapravo radi o fiktivnom poslu.

Na ispitivanju tokom istrage Petra Tarle i Andro Gandić branili su se šutnjom.

Kristina Mićin je ispričala kako ona u “Osiguranju Zagreb” nikad nije odlučivala o prodaji nekretnina, te da je sporazume potpisala u dobroj vjeri kao treći član Uprave, a i cijena nekretnina tada joj se nije činila nelogična.

Brkić je, pak, rekao da se on nije miješao u izbor vještaka koji su procjenjivali zemljišta u Kutini i Pakracu te da je takvu cijenu prihvatila i Poreska uprava.

- Da je Poreska uprava sumnjala u procijenjenu vrijednost nekretnina, utvrdila bi veću poresku osnovicu od ugovorene kupoprodajne cijene - rekao je tada nesuđeni svjedok Sanaderove odbrane.

Osim te optužnice, protiv Tarle se zbog jednake situacije vodi još nekoliko postupaka, a u svima sumnja se na izvlačenje novca iz “Osiguranja Zagreb” prije nego što ga je s Gandićem prodala Švajcarcima.

Krivične prijave

Nakon kupovine “Baloise” je najprije preko advokata Krunoslava Štengla podnio niz krivičnih prijava protiv Tarle, ali još gore za nju podnio je i niz tužbi za naknadu štete, i zatražio niz blokada i njene i Gandićeve imovine.

Prije dvije godine Tarle je navodno sklopila nagodbu s “Baslerom” te u tajnosti i tišini odlučila vratiti 20-ak miliona kuna za koje su je Švajcarci tužili.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana