IZ ČASA U ČAS: Ustoličen mitropolit Joanikije: Demonstranti napustili barikade oko Cetinja FOTO

Srna
IZ ČASA U ČAS: Ustoličen mitropolit Joanikije: Demonstranti napustili barikade oko Cetinja FOTO

CETINjE - Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je na svečanoj Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Cetinjskom manastiru

10.10

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije objavio je da je u Cetinjskom manastiru ustoličio novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.
“Moleći se za mir svih, mir celog sveta, a najviše za mir ovoga grada, upravo sam ustoličio novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. Dostojan!”, objavljeno je na Instargam nalogu patrijarha Porfirija.  

9.45 Na barikadi kod Belvedera kod Cetinja više nema demonstranata. Gume koje su bilo postavljene su zapaljenje, a kako javljaju reporteri Vijesti demonstranti koji su bili na barikadu vratili su se u grad.

9.30 

Patrijarh Porfirije objavio je na Instagramu snimak dolaska helikoptera u kojem su on i mitropolit Joanikije stigli na Cetinje.“U slavu Boga živoga stigosmo na Cetinje da izvršimo ustoličenje novog mitropolita crnogorsko-primorskog gospodina Joanikija. Sve pozivamo na mir i molitvu Gospodu Hristu”, napisao je u objavi na Instagramu patrijarh. Video pogledajte ovdje

 

8.55

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović potvrdio je kratko podgoričkim Vijestima da je savjetnik crnogorskog predsednika Veselin Veljović uhapšen. Veljović je započeo napad na policiju tokom protesta protiv ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija. I predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić je saopštio da je Veljović uhapšen.

Obavještavam javnost da su brzom akcijom policije, koju sam naložio, upravo stavljene lisice na ruke Veselina Veljovića. pic.twitter.com/9WqdlTG4yC

— Zdravko Krivokapić (@profKrivokapic) September 5, 2021

 

8.52

U Cetinjskom manastiru počela je Sveta arhijerejska liturgija i ustoličenje mitropolita Joanikija, kojem činodejstvuje Njegova svetost srpski patrijah Porfirije


8.50

Episkopi, koji su krenuli na ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, vratili su se u Podgoricu, javlja reporter Tanjuga. Episkopi će liturgiju služiti u Hramu Vaskrsenja Hristovog, u Podgorici.

8.48

Premijer Zdravko Krivokapić poručio je danas, povodom najnovijih događaja na Cetinju, da je napad na policiju napad na državu, a nalogodavci su, ističu, rukovodstvo DPS. “Sve što se dešavalo juče i danas na Cetinju je pokušaj terorističkih akcija. Potpuno je jasno da su nalogodavci i organizatori najviše rukovodstvo DPS-a u saradnji sa organizovanim kriminalnim grupama kojima će država stati na put”, napisao je Krivokapić na Tviteru. Više detalja ovdje

8.35

Patrijarh srpski Porfirije i mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ušli su u Cetinjski manastir.

8.30

U neredima na Cetinju lakše su povrijeđene četiri osobe, potvrđeno je za medije u Opštoj bolnici u tom gradu. Pacijenti su, kako nam je saopšteno za portal RTCG, pušteni na kućno liječenje.

8.00

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije krenuo je jutros sa sveštenstvom na Cetinje gđe je planirano ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, a demonstrantima koji to pokušavaju da spriječe policija je dala rok da se raziđu sa barikada.

Demonstrantima na barikadama kod Cetinja policija je poručila da im je skup neprijavljen i dala im je rok od dva minuta da se raziđu. Demonstranti su odgovorili uvredama i psovkama.



U Cetinjskom manastiru od 8.00 časova planirana je Sveta arhijerejska liturgija sa činom ustočičenja.

Tome se protivi grupa demonstranata tražeći da se ta svečanost obavi van Cetinjskog manastira, ali policija ne namjerava da odustane od toga da uspostavi red na Cetinju i njegovim prilazima.

Kasno sinoć pojedini mediji su objavili da se odustalo od ustoličenja na Cetinju što je patrijarh Porfirije demantovao.

Na Cetrinju se jutros pojavio i bivši predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana