Ivo Sanader oslobođen optužbe za ratno profiterstvo

Agencije
Foto: Anadolija

ZAGREB- Bivši premijer Hrvatske i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader je u ponovljenom suđenju, nepravosnažno oslobođen optužbi za ratno profiterstvo u aferi "Hipo", za šta je u ranijim postupcima dva puta bio osuđen.

Presudu je objavila sudija zagrebačkog Županijskog suda Saša Lui, nakon što su prošle nedjelje tužilaštvo i odbrana iznijeli svoje završne riječi, a Sanader još jednom odbacio odgovornost za ratno profiterstvo, ističući da ostaje kod odbrana koje je iznio u ranijim postupcima.

Sudija je čitajući obrazloženje presude pročitala da bi se za osuđujuću presudu trebalo dokazati zloupotrebu položaja i ovlašćenja i ostale okolnosti ratnog profiterstva.

“U Zakonu o nezastarijevanju za ratno profiterstvo taksativno su navedena krivična djela na koja se može primijeniti. Krivično djelo za koje se teretio Sanader nalazi se u katalogu tih djela. Sud nije sporio počinjenje u vrijeme Domovinskog rata, ali je potrebno i da počinjenjem krivičnog djela bude ostvarena nesrazmjerna imovinska korist”, pročitala je sudija.

Sanadera je optužnica teretila da je postupao u svrhu pribavljanja imovinske koristi umjesto da je djelovao u interesu države.

Za aferu „Hipo“ Sanaderu se sudilo treći put. Prethodna dva puta je bio osuđen, ali su presude srušili Ustavni i Vrhovni sud.

Tužilaštvo je Sanadera teretilo da je kao zamjenik ministra spoljnih poslova krajem 1994. i početkom 1995. od Hipo banke primio proviziju od 3,6 miliona kuna nakon što je Hrvatskoj odobren kredit za kupovinu zgrada ambasada.

U zatvoru od 2019. zbog više afera

Time je Sanader, po tvrdnjama tužilaštva, u ratom uslovljenom teškom finansijskom i privrednom stanju ostvario protivpravnu imovinsku korist koja je u nesrazmjeri s ugroženim temeljnim vrijednostima države i društvene zajednice, i državnih interesa.

Sanader je već pravosnažno osuđen na šest godina zatvora za korupciju u slučaju „Planinska“, kao i na sedam godina zatvora u slučaju „Fimi media“.

Vrhovni sud je krajem oktobra 2021. potvrdio i prvostepenu presudu kojom je bivši premijer osuđen na šest godina zatvora zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Žolta Hernadija.

Najviši sud u Hrvatskoj je jedinu oslobađajuću presudu Sanaderu, kojom je zajedno s preduzetnikom Robertom Ježićem oslobođen za prodaju jeftine struje Ježićevom Diokiju na štetu HEP-a, potvrdio sredinom novembra 2021.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana