Ivo Josipović: Ustaška zmija gmiže Hrvatskom

Agencije
Ivo Josipović: Ustaška zmija gmiže Hrvatskom

Zagreb - Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je juče da u hrvatskom društvu i dalje postoji "ustaška zmija".

- Ustaška zmija apsolutno postoji u hrvatskom javnom i političkom životu. Mislim da ste je čuli kako sikće prije neki dan na protestima - rekao je Josipović aludirajući na uzvike "Za dom, spremni", koji su se orili prošle sedmice na protestima podrške Z1 televiziji, koja je kažnjena zbog govora mržnje upućenog Srbima.

- Kad kažem ustaška zmija mislim na jedan mentalitet koji glorifikuje ustaštvo, koji zagovara vrijednosti, ili čak bih rekao nevrijednosti koje su postojale za vrijeme ustaškog režima. Nakon Poljuda i posljednjih protesta u to niko ne treba da sumnja - objasnio je Josipović.

Na pitanje vidi li taj dio i u novoj hrvatskoj vlasti Josipović je kazao da se "ne bi usudio bilo koga karakterisati ustašom", što se posebno odnosi na "izabrane funkcionere", no ne isključuje mogućnost da se potvrdi da je to tako.

- Vidimo da postoje neki ministri koji su pokazivali određene simpatije za to prošlo vrijeme. Nadam se da u svom službenom djelovanju neće pokazivati slične trendove - dodao je Josipović.

U novoj hrvatskoj Vladi sjedi Zlatko Hasanbegović, veliki poštovalac ustaškog poglavnika Ante Pavelića, a funkciju ministra boraca zbog niza afera nakon samo šest dana napustio je Mijo Crnoja, koji je najavljivao da će objaviti spisak agresora i izdajnika Hrvatske.

Stotine građana okupile su se u ponedjeljak uveče u glavnom gradu Hrvatske na protestu "izdajnika", u organizaciji Radničkog fronta. Miljenka Ćurković poručila je da su okupljeni "priznali" da su izdajnici zato što ne žele da predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko određuje šta smije da se govori u javnosti. Kako je navela, "izdajnici" smatraju da "profesionalni borci" ne mogu određivati šta će ko misliti i govoriti, da misle da HDZ nije stvorio, nego opljačkao Hrvatsku, te da misle da Franjo Tuđman nije bio "otac domovine", već autokrata, ksenofob i rodonačelnik ideje o "200 bogatih porodica". Ćurkovićeva je dodala da okupljeni ne misle da je mržnja prema drugačijima nešto pozitivno, niti da ikoga treba mrzeti zato što je "Srbin, musliman, Jugosloven ili ateista". Okupljeni su poručili i da ne žele da simpatizeri NDH-a budu ministri kulture. U Radničkom frontu ističu da se u Hrvatskoj dešava uspon neofašizma i desnog autoritarizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana