Ivo Josipović - Tužbe za genocid nisu tako važne

Agencije
Ivo Josipović - Tužbe za genocid nisu tako važne

Zagreb - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je da međusobne tužbe Srbije i Hrvatske za genocid, podignute pred Međunarodnim sudom pravde, nisu toliko važne i da "imaju više emotivni karakter", prenijele su agencije.

- Postoje određena nerealna očekivanja i s jedne i s druge strane. O tome vlade odlučuju, vjerovatno bi se o tim stvarima lakše razgovaralo da je klima neka druga, nego ova sadašnja. Ostavimo to vremenu - izjavio je Josipović.

Hrvatski predsjednik je dodao i da još nije vrijeme za susret sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

- Naš susret ima smisla samo ako zajedno možemo poslati neku dobru poruku. Za sada je bolje da još tražimo puteve - rekao je za Radio-televiziju Vojvodine Josipović, dodajući da ima kontakata Hrvatske i Srbije na drugim nivoima poput nedavnog susreta hrvatskog šefa diplomatije i srpskog ministra spoljnih poslova u Irskoj.

Josipović je podsjetio da će saradnja biti nastavljena jer dvije zemlje imaju i vojni sporazum. Ocjenjujući odnose dviju zemalja poslije izbora Nikolića za predsjednika Srbije i poslije  oslobađajuće presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču, hrvatski predsjednik je upozorio da se ne bi smjelo dopustiti da trenutne razlike u pogledima prerastu u trajno stanje, jer odnosi dviju država "nisu pitanje jednog trenutka".

Josipović smatra da će "vremenom doći do redefinicije odnosa dvije zemlje prema istoriji i da će određena istorijska distanca ostaviti više prostora za, što bismo slikovito nazvali, zajednički udžbenik (istorije)".

Manjine

Govoreći o odnosima dviju zemalja prema nacionalnim manjinama, Josipović je ocijenio da hrvatsko zakonodavstvo daje mogućnost bolje participacije, jer u toj zemlji postoje rezervisana mjesta za predstavnike manjina, ne samo u državnom parlamentu nego i u jedinicama lokalne samouprave.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana