Ivo Josipović pisao Kolindi Grabar- Kitarović: Zaustavite nekontrolisanu histeriju prema Srbiji

Agencije
Ivo Josipović pisao Kolindi Grabar- Kitarović: Zaustavite nekontrolisanu histeriju prema Srbiji

Zagreb - Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović pozvao je svoju nasljednicu Kolindu Grabar Kitarović da "zaustavi nekonstruktivnu histeriju prema Srbiji" u vezi sa blokadom pristupnih pregovora koje Beograd vodi sa EU.

Josipović je napisao otvoreno pismo Grabar-Kitarović i predložio rješenje za spor sa Srbijom oko pristupnih pregovora s EU i Zakona o univerzalnoj jurisdikciji.

- Svjedoci smo neuspjeha naše spoljne politike u namjeri da blokira pristupne pregovore Srbije u pogledu 23. i 24. poglavlja i upornog nastavljanja kontraproduktivne i štetne politike koja nema izgleda za uspjeh i koja negativno utiče na naš međunarodni položaj, uključujući i položaj u EU i odnose sa susjedima. Nismo uspjeli, naprosto zato jer nismo bili u pravu - naveo je Josipović u pismu Grabar-Kitarović.

On napominje da hrvatski zvaničnici nisu mogli da traže od Srbije da ukine zakon kakav, s gotovo istim efektima ima i Hrvatska.

Naša Vlada, po mom sudu, mora nastaviti da insistira na poboljšanju položaja hrvatske zajednice u Srbiji, kao što mora i insistirati na ostvarenju ustavnih i zakonskih prava srpske zajednice u Hrvatskoj. Kao što smo vidjeli, to nije moguće blokadom pristupnih pregovora, već što skorijim bilateralnim dogovorom, upravo onako kako ste Vi i premijer Vučić naveli prilikom nedavnog susreta.

Josipović je upozorio da su građani Hrvatske svjedoci zloupotrebe problema univerzalne jurisdikcije gdje se stranke nadmeću u potpuno iskrivljenim interpretacijama stvarnog pravnog stanja, prijetnjama susjedima o blokadi pregovora i nerealnim obećanjima boračkoj populaciji.

- Predlažem Vam da jasnim stavom prekinete nekonstruktivnu histeriju koja šteti međunarodnoj poziciji Hrvatske, šteti odnosima sa susjedima i šteti boračkoj populaciji jer ne nudi realno rješenje problema. U tom smislu, predlažem da inicirate pregovore s Srbijom na načelima koje sam nekada dogovorio s bivšim predsjednikom Borisom Tadićem.

 Načela koja smo bili dogovorili su sljedeća:

1. Obe države prihvataju načelo prema kojem se svi ratni zločini proganjaju prema istim kriterijumima, bez privilegovanja svojih državljana. Ujednačiće se i kriterijumi amnestije i pomilovanja za dela počinjena tokom rata 1991-1995, a koja nisu ratni zločini .

2. Države se obavezuju da razmene podatke o svim postupcima za ratne zločine koji su u toku ili koji su dovršeni, kao i da jedna drugoj daju punu informaciju o osobama koje su pod sumnjom za ratne zločine.

3. Države se obavezuju da bez međusobnog izveštavanja neće raspisivati međunarodne poternice protiv državljana druge države.

4. Svaka država nadležna za suđenje svojim državljanima koji imaju stalno boravište na njenom području. Započeti postupci ili postupci koji bi se trebali započeti, ustupiće državi državljanstva počinitelja koji ima prebivalište u državi državljanstva.

5. Države će razmotriti u svakom pojedinom slučaju mogućnost ustupa predmeta državi čije državljanstvo kao jedino, ili kao drugo državljanstvo, ima okrivljenik izvan slučajeva iz tačke 1.

6. Države će jedna drugoj prepustiti postupke u toku, saglasno ovom sporazumu, a druga će država, preuzimajući postupak, predmet tretirati kao kaznenu prijavu ili drugi akt kaznenog progona (optužnica i sl.).

7. Države se obavezuju u punoj meri surađivati na razmeni podataka, dokaza i sprovođenju potrebnih postupovnih radnji.

8. Države se obavezuju da primene najviše standarde zaštite svedoka i žrtava i podrške tim osobama.

9. Države se obavezuju na zahtev druge države ili osuđenika prepustiti izvršenje kazne zatvora drugoj državi ako osuđenik ima državljanstvo države koja traži prepuštanje izvršenja. S ustupanjem se mora saglasiti i osuđenik. Država koja preuzme izvršenje, neće dati prevremeni otpust ili pomilovanje, bez saglasnosti države koja je prepustila izvršenje, osim ako je osuđenik odslužio najmanje 2/3 kazne - pojašnjava Josipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana