Ivančić:Naknadni potresi mogu trajati dvije godine i duže

Srna
Foto: Arhiva

ZAGREB - Nakon još jednog zemljotresa koji je noćas pogodio Baniju, a osjetio se i u Zagrebu, šefica seizmološke službe Ines Ivančić kaže da su to još uvijek naknadni zemljotresi od udara koji se dogodio zimus.

“To su naknadni potresi tog snažnog potresa od 29. decembra prošle godie. Mi smo tad upozoravali da se smirivanje tla sigurno nakon tako snažnog potresa može događati i naredne dvije godine od glavnog potresa", rekla je ona u izjavi za zagrebačku N1 tv.

Ivančić je rekla da naknadni potresi mogu trajati i duže od dvije godine s obzirom na magnitudu.

Vremenom, kaže, oni će se prorjeđivati i smanjivati.

"Ipak, ne može se predvidjeti može li se među naknadnima dogoditi jači potres pa ne možemo predvideti koliko jak će biti naredni"., rekla je Ivančić.

Napominje da su i petrinjski i zagrebački potres rezultat pojačane seizmičke aktivnosti na hrvatskom području.

“Svedočimo pojačanoj seizmičkoj aktivnosti u našem kraju. Ona dovodi do potresa na rasedu kod Petrinje ili na drugom rasednom sistemu - zagrebačkom. To je rezultat potresa koji se ovde događaju", rekla je ona i dodala da se mogu očekivati novi potresi, koji bi mogli biti i jači u ovoj seriji naknadnih.

Baniju je noćas pogodio novi zemljotres magnitude 4,2 po Rihteru, prilično jak potres koji se osjetio na širem sjeverozapadnom području Hrvatske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana