Italija: Profašistički list hvali hrvatskog ministra kulture

Srna
Italija: Profašistički list hvali hrvatskog ministra kulture

Rim - Profašistički italijanski list "Slobodni Dalmatinac" hvali hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića zbog njegovih revizionističkih stavova o dešavanjima u Drugom svjetskom ratu.

Urednik lista Renco de Vidović hvali Hasanbegovića zbog korišćenja izraza "kulturna revolucija", koji i "tršćanski dalmatinci" koriste već godinama, označavajući, kako kažu, "lažnu istoriju koja Italijanima pripisuje strašne zločine koje su po završetku rata zapravo počinili komunistički partizani".


"Slobodni Dalmatinac" posebno ističe stariji Hasanbegovićev članak iz "Il Pikola" u kome stoji: "Nije Paton /američki general/ ušao u Istru nego Sedma lička. Kamo sreće da ju je Paton oslobodio - da je on ušao Istra bi sada bila dio Italije".

"Slobodni Dalmatinac" je glasilo Italijana izbjeglih iz Jugoslavije, najviše iz Dalmacije i Istre, nakon Drugog svjetskog rata.

Osim istorijskog grba Dalmacije na naslovnoj strani su i grbovi Kotora, Dubrovnika, Splita, Šibenika i Zadra.

Ovaj list zastupa one koji još uvijek smatraju da istočna obala Jadrana pripada Italiji i traže pripajanje Istre i Dalmacije.

Urednik lista Renco de Vidović bio je u italijanskom parlamentu zastupnik Italijanskog socijalnog pokreta - Nacionalne desnice. Tu stranku su u 1946. godini osnovali bivši članovi Republikanske fašističke partije i simpatizeri Benita Musolinija.

De Vidović je predsjednik Federacije esula iz Istre, Rijeke i Dalmacije, koja ne priznaje hrvatski suverenitet nad onim što još uvijek smatraju italijanskom teritorijom.

Istovremeno, tršćanski list "Il Pikolo" kritikuje Hasanbegovića i upozorava da zapadnoevropske države ne gledaju blagonaklono na njegovo djelovanje kao ministra kulture, te navode da im je "teško zamisliti saradnju dok takva osoba vodi ministarstvo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana