Istraga o stravičnoj nesreći u Bugarskoj: Autobus smrti nije bio licenciran za prevoz putnika

Srna, Tanjug
Istraga o stravičnoj nesreći u Bugarskoj: Autobus smrti nije bio licenciran za prevoz putnika

SKOPLjE - Autobus preduzeća „Besa trans“ koji je izgorio u Bugarskoj, nije bio licenciran za međunarodni prevoz putnika ili bilo koju drugu vrstu prevoza, pa je ovom preduzeću oduzeta dozvola za rad, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Sjeverne Makedonije.

U saopštenju se navodi da vozilo ne postoji ni u elektronskoj evidenciji izdatih dozvola za obavljanje unutrašnjeg ili međunarodnog prevoza putnika koje vodi Ministarstvo saobraćaja i veza.

Dodaje se da su registrovana tri licencirana vozila kompanije „Besa trans“, ali da izgorjelog autobusa nema među registrovanim.

-U skladu sa Zakonom o drumskom saobraćaju i zbog nedostataka koje je utvrdilo Ministarstvo saobraćaja i veza, a s ciljem sprečavanja bilo kakvog drugog postupanja firme koja bi mogla da podstakne negativne posljedice, firmi „Besa trans“ se oduzima dozvola za rad, odnosno zabranjuje obavljanje djelatnosti - navodi se u saopštenju.

Iz resornog ministarstva ističu da je Vlada obavezala Inspektorat da izvrši vanrednu kontrolu u ovom preduzeću.

Dvojica makedonskih carinika su otpuštena jer su autobus bez potrebne dokumentacije pustili preko granice.

Sankcije će biti izrečene i direktnom nadzorniku dvojice carinika, saopštili su carinski organi Sjeverne Makedonije.

U carinskom sistemu se ne vidi da je autobus imao dozvolu za međunarodni prevoz putnika.

Informer.rs juče je javio da je „ispod vozača  bio sakriven rezervoar za gorivo u kojem je bio kerozin“ te da je „pored tog rezervoara bio je napravljen još jedan bunker za šverc cigareta, a u koji su zbog dolazećih novogodišnjih praznika, bile smještene petarde - 30.000 komada“.

Agencija u saopštenju na svom „Fejsbuk“ nalogu apeluje na medije da ne šire spekulacije koje bi mogle da nanesu štetu istrazi, prenosi MIA.

-Kao agencija obavještavamo porodice poginulih i povrijeđenih u tragediji da autobus ni u kom slučaju nema gepek za šverc nafte, benzina ili pirotehničkih sredstava. Sve ove spekulacije su zlonamjerne - navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, ukupni kapacitet autobusa je 450-500 litara nafte za sam autobus i ni u kom slučaju nema rezervnog prostora za šverc.

Autobus preduzeća „Besa turs“ iz Sjeverne Makedonije zapalio se prije dva dana na auto-putu u Bugarskoj, a poginulo je 46 ljudi, među kojima i 12 djece. Stradali su uglavnom državljani Sjeverne Makedonije, dok je povrijeđeno sedam osoba, među kojima i državljanin Srbije iz Preševa.
Oni su se sa turističkog obilaska Istanbula, preko Bugarske, vraćali u Skoplje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana