Investicije pod blokadom

Agencije
Investicije pod blokadom

Skoplje - Indijskom milijarderu Subratu Roju Sahari, koji je namjeravao da na Ohridskom jezeru investira u izgradnju turističkog kompleksa, blokirani su svi računi i kompletna imovina njegove “Sahara grupe”, što je dovelo u pitanje njegove investicije u Makedoniji.

Odluku je na prijedlog indijskog regulatornog tijela SEBI donio Vrhovni sud Indije, koji je “Sahara grupu” obavezao da vrati tri milijarde evra sa 15 odsto kamate zbog milionskih prevara građana.

Sud je, osim imovine Subrata Roja i njegove kompanije blokirao i lične bankarske račune tri direktora ove kompanije.

Poslije ove informacije, koja je udarna u makedonskim medijima, predstavnici makedonske Vlade odmah su stupili u kontakt sa kompanijom indijskog milijardera, pokušavajući da utvrde da li će se ova dešavanja odraziti na planirane investicije u Makedoniji.

Makedonski ministar finansija, koji je krajem januara na ohridskom aerodromu dočekao indijskog milijardera, na opasku novinara da se protiv Subrata Roja vodi spor pred sudom u Indiji, izjavio je da nije zabrinut zbog tog spora, jer je to “posao druge države”, a da je za njega važno da se realizuje šta je dogovoreno u Makedoniji.

Subrat Roj tokom posjete Makedoniji obećao je da će u Ohridu izgraditi turistički kompleks sa objektima za rekreaciju, odmor, terene za golf, spa centre i hotele, ali i izgraditi spomenik Majki Terezi u Skoplju.

Tada je objelodanjeno da je projekat “Saharijan Makedonija” projektovao arhitekta Tom Vrajd iz britanske kompanije “Atkins”.

Subrat Roj je u Ohridu za blizu pet miliona dolara kupio hotel “Slavija”, da bi smjestio sve arhitekte i inženjere, koji su do sredine ovog mjeseca trebali da dođu u Makedoniju da bi otpočeli pripreme za realizaciju projekata “Saharijan Makedonija”.

Indijski biznismen je tokom boravka u Ohridu, poslije ručka u Svetom Naumu konobare častio sa 2.000 evra.

Objašnjenje

Politička formacija VMRO-NP zatražila je od makedonskog premijera Nikole Gruevskog i “njegove familije” da građanima Makedonije objasne ko je u stvari Subrat Roj i šta se krije iza takozvanih njegovih investicija i da  objasne da li je izvršena transakcija za hotel “Slaviju”, koji je, navodno, kupio Indijac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana