Intifada u Skoplju? VIDEO

Srna
Intifada u Skoplju? VIDEO

Tirana - Vlasti u Tirani i Prištini zabrinuti su zbog religioznog karaktera koji su poprimile demonstracije u Skoplju, tokom kojih su Albanci mahali zastavama sa arapskim natpisima i uzvikivali "Alahu ekbar".

Iako su zastave sa arapskim natpisima bile dio ikonografije i na ranijim protestima u Skoplju, reakcija Tirane i Prištine i strah od širenja vjerskog uticaja među Albancima podudario se sa najavama akcija radikalnih islamista, povratnika sa frontova u Siriji i Iraku, na Kosovu i u Albaniji, prenosi RTS.

"Problemi Albanaca u Makedoniji su političkog i nacionalnog karaktera i nema mjesta vjerskim obilježjima... Vjerski pokliči i zastave stvaraju zabunu među Albancima i skreću pažnju sa stvarnih problema", rekao je neimenovani zvaničnik vlade u Tirani agenciji INA.

Sukobi su u Skoplju su izbili nakon što je nekoliko hiljada mladih Albanaca napalo kordon policije, koji je obezbjeđivao protest i tom prilikom povrijeđeno je 20 osoba, među kojima i pripadnici policije.

U seriji izvještaja zapadnih obavještajaca, kao centar za regrutaciju radikalnih islamista za ratove u Iraku i Siriji, ali i kao njihova baza prilikom povratka na Kosovo označen je Kačanik.

Kosovski mediji su proteklih nedjelja upozoravali da veterani ratova u Iraku i Siriji spremaju napade na teritoriji Kosova i Albanije, a poslije tih napisa uhapšene su tri osobe.


REAKCII ZA PROTESTITE 05 07 by 24vesti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana