Inicijativa protiv Krivokapića, Stanića i Dedeića

Agencije
Inicijativa protiv Krivokapića, Stanića i Dedeića

Podgorica - Mitropolija crnogorsko-primorska je Višem državnom tužilaštvu Crne Gore podnijela inicijativu da ispita da li u izjavama predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Ranka Krivokapića, šefa Medijskog pula te stranke Mirka Stanića i samozvanog mitropolita kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila Dedeića ima elemenata krivičnih djela i prekršaja, prenose agencije.

Pravni zastupnik Mitropolije, advokat Dalibor Kavarić, u inicijativi koju je podnio Tužilaštvu, naveo je da je iz SDP-a saopšteno “niz prizemnih, neuobičajenih, nediplomatskih prijetnji i uvreda na račun sveštenika, protejereja Velibora Džomića, cijele međunarodno priznate vjerske organizacije, kao i cijele etničke, vjerske i kulturne zajednice pravoslavnih Crnogoraca, Srba i drugih”.

- Neophodno je ispitati da li je Stanić takve stavove saopštio u svoje lično ime ili u ime svoje političke partije, i po potrebi ispitati i učešće drugih lica u ovim radnjama - navodi se u inicijativi.

Reagujući na navode koordinatora Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibora Džomića da su “SDP i dio DPS ekstremisti koji necivilizovano ometaju” djelovanje SPC-a u Crnoj Gori, Stanić je rekao da je “SPC došla u Crnu Goru na bajonetima uništenja Crne Gore i najekstremniji je protivnik njene državnosti”.

Stanić je naveo i da su u nedostatku domaćih slugu “dovedeni strani najamnici u mantijama da otimaju i rasprodaju” imovinu predaka i “truju međuetničke i međuvjerske odnose u Crnoj Gori”.

Kavarić u inicijativi navodi da treba ispitati i izjave Krivokapića koji, gotovo svakog puta kada se govori o pravoslavnom hramu Svete Trojice na Rumiji, saopštava da to nije crkva već metalni objekat, nazivajući ga “veoma uvredljivim, ponižavajućim i neprimjerenim nazivom lamina, aludirajući na metalni otpad koji ostaje nakon ostavljanja olupine iskorištenog automobila na deponiji”.

On podsjeća i da je mitropolit kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo Dedeić u saopštenju tokom božićnih praznika rekao da su mu neki državni zvaničnici obećali da će ove godine uzeti par crkava od Mitropolije crnogorsko-primorske i dodijeliti ih vjerskoj zajednici kojoj on pripada, što je “izjava u kojoj ima elemenata krivičnog djela”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana