Inicijativa mladih prelijepila ploču HOS-a

Srna
Inicijativa mladih prelijepila ploču HOS-a

Jasenovac - Inicijativa mladih za ljudska prava prelijepila je ploču sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni", koju su na zgradi dječjeg vrtića u Jasenovcu postavili hosovci, uz obrazloženje da na taj način brani "osnovne vrijednosti Hrvatske, u izostanku adekvatne reakcije vlasti".

"Na ploči je istaknut tekst žZa dom spremniž koji, kao što je to potvrdio i Ustavni sud Hrvatske, predstavlja manifestaciju rasističke ideologije i veliča fašistički režim NDH", navode u obrazloženju članovi Inicijative.


Raspravljajući o ovoj ploči, Odbor za Ustav, poslovnik i politički sistem Hrvatskog sabora zaključio je da ovaj tekst na ploči vrijeđa žrtve i da je potrebno preduzeti neophodne radnje kako bi se ploča uklonila.

"Budući da Vlada Andreja Plenkovića nije preduzela nikakve značajne radnje i nije pokazala niti minimum političke hrabrosti u zaštiti vrijednosti osnovnih načela Hrvatske, Inicijativa je, bez oštećivanja, prekrila ploču pismom članovima udruženja koji su je postavili", navodi se u obrazloženju.

U tom pismu Inicijativa podsjeća da je Hrvatska Ustavom utemeljena kao socijalna država koja svim svojim građanima garantuje građanska i ljudska prava, a čije su institucije utemeljene na demokratskim načelima.

"Vi ste ovom svojom pločom, odnosno isticanjem simbola mržnje, stali protiv osnovnih postulata naše zajedničke države. Možda nenamjerno, ali iskoristili ste svoje poginule time što ste njihove smrti instrumentalizovali za promociju nastojanja suprotnih ustavnim načelima Hrvatske.

I još ste to učinili na način kojim relativizujete, zapravo ismijavate žrtve ustaškoga fašističkog terora, koji je baš ovu zemlju ovdje natopio njihovom krvlju", navodi Inicijatva mladih u obraćanju hosovcima.

Inicijativa ukazuje na to da je sramotno i obeshrabrujuće odsustvo adekvatne reakcije nosilaca vlasti i institucija, koji su dužni, i to u ime odbrane ustavnih načela Hrvatske, da sankcionišu nastojanja poput ovog u Jasenovcu, prenose hrvatski portali.

Ni predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović ni premijer Andrej Plenković, sem verbalnih ograđivanja, nisu preduzeli ništa da ploča sa ustaškim pozdravom bude izmještena ili da se promijeni njen tekst.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana