Indeks: Franjo Tuđman - ratni zločinac

Agencije
Indeks: Franjo Tuđman - ratni zločinac

Zagreb - Franju Tuđmana samo je prijevremena smrt spasila od optuženičke klupe u Hagu, piše komentator hrvatskog portala "Indeks" Petar Vidov.

"Zaključak je to koji se neizbježno nameće nakon procesa koje je Haški tribunal vodio protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača i šestorke iz Herceg-Bosne. Ova dva procesa povezuje pravni termin žudruženi zločinački poduhvatž", navodi se u komentaru pod naslovom "Franjo Tuđman - ratni zločinac".

U oba ova slučaja, ističe se u komentaru, Haški sud je kao predvodnika udruženog zločinačkog poduhvata identifikovao upravo Tuđmana.

"Veliki je to udarac za reputaciju zemlje koja za mjesec dana postaje punopravna članica EU, a čiji se navodno socijaldemokratski premijer ne libi pokloniti na Tuđmanovom grobu", naglašava se u komentaru.

"Indeks" ističe da je mit o prvom hrvatskom predsjedniku i u 2013. godini toliko jak da su u razmaku od samo nekoliko sedmica iznikla dva spomenika Tuđmanu u ponajvećim hrvatskim gradovima - Splitu i Osijeku.

"Presuda šestorki iz Herceg-Bosne morala bi taj mit konačno skršiti i otvoriti put prema pravoj detuđmanizaciji hrvatskog društva", zaključuje se u komentaru.

Haški sud osudio je danas šestoricu bivših čelnika Herceg-Bosne za zločine nad muslimanskim stanovništvom Herceg-Bosne 1993. i 1994. godine na 111 godina zatvora, te je utvrdio da je postojao udruženi zločinački poduhvat na čelu sa prvim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana