Ime mandatara do kraja ove ili početkom naredne sedmice

Agencije
Ime mandatara do kraja ove ili početkom naredne sedmice

Podgorica - Lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović najavio je danas da će ime mandatara za formiranje nove crnogorske Vlade biti poznato krajem ove ili početkom naredne sedmice, javile su agencije.

- Danas formalizujemo parlamentarnu većinu, a nakon toga ćemo obavijestiti predsjednika države da imamo većinu kojoj treba povjeriti mandat - rekao je Đukanović novinarima nakon potpisivanja koalicionog sporazuma "Evropske Crne Gore" sa strankama nacionalnih manjina zastupljenih u Skupštini Crne Gore.

Đukanović je najavio da će u vladajućoj koaliciji paralelno teći razgovori o mandataru.

"Evropska Crna Gora" i manjinski narodi imaju većinu

Koalicija "Evropska Crna Gora" i stranke manjinskih naroda od danas imaju parlamentarnu većinu u Skupštini Crne Gore, odnosno 45 od 81 poslaničkog mandata, te će moći da izglasaju novu vladu.

Predsjednik Demokratske partije socijalista /DPS/ Milo Đukanović i predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović potpisali su danas u Podgorici Sporazum o koalicionoj saradnji Koalicije "Evropska Crna Gora" i stranaka nacionalnih manjina u ovoj zemlji.

Đukanović je novinarima nakon potpisivanja koalicionog sporazuma rekao da je dokument potpisan saglasno najavi iz predizborne kampanje o zajedničkom političkom djelovanju Koalicije "Evropska Crna Gora" i koalicije partija manjinskih naroda.

- Vjerujem da dijelimo zadovoljstvo što na ovaj način stavljamo tačku na neozbiljna licitirana ko je pobjednik izbora. Tako je formalizovana parlamentarna većina i stvoreni uslovi za održavanje prve konstitutivne sjednice parlamenta - rekao je Đukanović.
On je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem sporazuma, jer se na taj način nastavlja uspješna politička saradnja koja je, kako je rekao, tokom prethodne četiri godine Crnoj Gori donijela veoma značajna ostvarenja od kojih je najvažniji početak pregovora o članstvu u EU.

- Mislim da je važno da se širi savez reformskih snaga u Crnoj Gori koje su u stanju da realizuju zahtjevne reforme i da u sljedećim fazama približe Crnu Goru evropskim i evroatlantskim integracijama - istakao je Đukanović.

On je dodao da će nakon formiranja vlade biti stvorene pretpostavke da se vladajuća koalicija posveti "unapređenju kvaliteta života svih građana Crne Gore".

Predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović rekao je da su današnjim potpisivanjem stvoreni uslovi da se formira stabilna parlamentarna većina.

- Za predstavnike manjinskih naroda ovo je još jedan izazov jer smo dali doprinos demokratizaciji Crne Gore. Više izazova je pred novom vladom, ali mi ćemo pokušati da damo doprinos za rješavanje predstojećih problema - rekao je Husović.

Danas će biti održana i konstitutivna sjednica Skupštine Crne Gore na kojoj će biti izabran novi predsjednik parlamenta.
U Skupštini Crne Gore su koalicija "Evropska Crna Gora" koju čine DPS, SDP i Liberalna partija sa 39 mandata, zatim Demokratski front, koji ima 20 mandata, Socijalistička narodna partija sa devet mandata, Pozitivna Crna Gora sa sedam mandata, tri mandata ima Bošnjačka stranka, dok dva mandata imaju albanske stranke.

Jedan mandat u sazivu Skupštine Crne Gore ima Hrvatska građanska inicijativa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana