Ime Josipovićeve nove stranke - Naprijed Hrvatska!

Jutarnji,hr
Ime Josipovićeve nove stranke - Naprijed Hrvatska!

Zagreb - Naprijed Hrvatska! - ime je nove stranke koju će sredinom maja formirati bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.

U krugu njegovih na tom projektu najbližih saradnika vrtjelo se više mogućih naziva buduće stranke, od kojih je Naprijed Hrvatska! dobilo najveću podršku.

Josipović se kolebao između više mogućnosti. Klasičan je izbor da se stranka već imenom politički odredi. U ovom slučaju osnivač ne krije vlastita socijaldemokratska uvjerenja. Svoju stranku vidi na ljevici, nešto više lijevo od SDP-a, kako sam kaže, ali istovremeno otvorenu prema centru. Socijaldemokracija je već zauzeto ime, a ni Josipović ne želi da se njegova stranka smatra dvojnikom SDP-a. Ni građanima te odrednice ne znače mnogo. Druga mogućnost da stranku nazove svojim imenom odbačena je kao nepraktična i nesimpatična. Bivši šef države ne namjerava, kako nam je rekao, stvarati stranku jednog čovjeka, poput Milana Bandića.

Regionalne stranke

Izabranim imenom, misle Josipovićevi saradnici, sugeriše se proreformski karakter nove stranke. Bivši predsjednik države više je puta istakao da svoju stranku vidi kao nosač reformskih inicijativa, odnosno kao političko sredstvo za sprovođenje velikih i ozbiljnih reformi, kakve je predlagao i u svojoj predsjedničkoj kampanji. Osim toga, preferirani naziv asocira na ljevičarski background. Naprijed Hrvatska! neće biti samo ime jedne stranke, nego i cijele koalicije koja se oko nje namjerava okupiti. Ivo Josipović trenutno intenzivno razgovara s regionalnim strankama, koje bi mu se na izborima mogle pridružiti.

Medijska najava da njegova formalno još neosnovana stranka već sada u Saboru ima dva zastupnika, u međuvremenu je malo relativizirana. "Jedan je siguran, a drugi je moguć", rekao je u ponedjeljak Josipović i dalje ne želeći otkriti o kome se radi, prenosi "Jutarnji list".

Žestoki kritičar Vlade

Nagađa se da bi taj njegov as iz rukava mogao biti Josip Kregar. Uz njega se na sastancima Josipovićeve inicijative spominjalo i ime Gvozdena Flege. Oba su nezavisni zastupnici u klubu SDP-a. Ali Flego je takvu mogućnost otklonio. Kregar nije. Nije tajna da je Kregar već neko vrijeme jedan od žestokih kritičara Vlade Zorana Milanovića i stalno, kako se čini, na vratima izlaska iz SDP-ovih saborskih klupa. Ali, prije definitivne odluke Kregar bi, kako je rekao za "Jutarnji list", htio vidjeti ko su ljudi s kojima će Josipović graditi novu stranku. Čak mu je, kako saznajemo, bila ponuđena visoka pozicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana