Iako neće imati prvog Srbina u Briselu, SDSS napravio dobar posao - u jednoj županiji našli su se odmah iza HDZ-a

tportal.hr
Iako neće imati prvog Srbina u Briselu, SDSS napravio dobar posao - u jednoj županiji našli su se odmah iza HDZ-a

Zagreb - SDSS nije prešao izborni prag i dobio prvog Srbina u Evropskom parlamentu, ali je napravio dobar posao pred parlamentarne izbore sljedeće godine. U Ličko-senjskoj županiji našli su se odmah iza HDZ-a, piše portal tportal.hr.

Iako je opštaa ocjena i dojam da je SDSS imao najprepoznatljiviju izbornu kampanju, to im nije pomoglo da dobiju prvog Srbina u Europskom parlamentu.

Uprkos dobro odrađenom poslu, bili su daleko od izbornog praga od pet odsto i zaustavili su se tek na desetom mjestu od 33 liste s osvojenih 28.597 glasova, odnosno 2,66 odsto. No i to je više od nekih parlamentarnih stranaka koje su odlučile izaći samostalno.

Iza sebe su tako ostavili HNS (2,60 odsto), Bandićevu stranku s 1,97 odsto, Čačićeve Reformiste s 0,92 odsto, HSLS s 0,54 odsto i SNAGA-u s 0,34 odsto.

U SDSS-u su očito odradili kvalitetan posao i 28.597 glasova dobar su zalog za budućnost. Više od polovine od tih glasova donijeli su Milorad Pupovac (41,72 odsto) i Dejan Jović (14,86), koji je bio nestranački čovjek na listi.

Ćirilično-latiničnim plakatima uspjeli su skrenuti pažnju na sebe i to ne toliko oni sami, već oni koji su na njima ostavljali fašističke poruke, što je odjeknulo u javnosti pa su uz pomoć toga dobili dodatnu besplatnu reklamu, zbog čega su im naknadno na istim plakatima, opet s dvostrukim pismom, i zahvalili.

 

Gledajući po županijama, dobar posao napravili su u svima u kojima bi se to od SDSS-a moglo očekivati. U Ličko-senjskoj su na diobi drugog mjesta sa SDP-om s osvojenih deset odsto i identičnim brojem glasova, 1292. Pobjedu su od 12 gradova/opština ostvarili u četiri: Donjem Lapcu, Udbini, Vrhovinama i na Plitvičkim jezerima.

U Šibensko-kninskoj županiji dohvatili su četvrtu poziciju s 10,25 odsto, odmah iza HDZ-a, SDP-a i Hrvatskih suverenista.

Na četiri lokacije od njih 20, Biskupija, Civljane, Ervenik i Kistanje, bili su prvi, a u Kninu su se našli iza HDZ-a.

 

U Vukovarskoj-srijemskoj bili su treći s 12,46 odsto, iza HDZ-a i Suverenista, ali ostavivši iza sebe SDP.

Identičan je poredak bio i u samom središtu županije - Vukovaru.

SDSS je ostvario dobar zalog za predstojeće parlamentarne izbore pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se postaviti prije njih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana