I SAD grade u Srbiji humanitarni centar?

Glas Srpske
I SAD grade u Srbiji humanitarni centar?

Beograd - Evropska unija planira da uloži novac u izgradnju humanitarnog centra na aerodromu kod Užica, a u taj projekat uključene su i SAD putem ambasade te države u Beogradu.

Pozivajući se na diplomatske izvore, srpski mediji navode da je projekat u fazi razmatranja. Humanitarni centar bi trebalo da bude pandan rusko-srpskom centru u Nišu, tvrde neimenovani izvori.

Direktor aerodroma "Ponikve" Saša Savić rekao je da je taj aerodrom prošle godine konkurisao kod Delegacije EU u Srbiji za izgradnju centra za vanredne situacije koji bi trebalo da pokriva zapadnu Srbiju, istočnu Bosnu i sjevernu Crnu Goru. Prema njegovim riječima, taj projekat je ušao u razmatranje, ali potvrda realizacije još nije stigla.

- Imali smo posetu predstavnika iz Ambasade SAD u Beogradu koji su rekli da im je ideja zanimljiva. Čekamo njihov odgovor - rekao je Savić.

Dodao je da je Sektor Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za vanredne situacije upoznat sa projektom, te da su aerodrom "Ponikve" i taj sektor zajedno konkurisali za sredstva kod Delegacije EU u Srbiji.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji izjavio je da je njegova zemlja sumnjičava prema ruskom humanitarnom centru u Nišu.

On je rekao i da se SAD ne protive tome da Rusija pomaže u humanitarnim krizama i vanrednim situacijama, ali da je sumnjičava prema Rusko-srpskom humanitarnom centru na aerodromu u Nišu.

- Nije mi poznato da je humanitarnim radnicima na drugim mjestima potreban diplomatski imunitet. Zbog svega toga smatramo da Rusija ima druge namjere s ovim centrom - rekao je Hojt Ji.

On je dodao da SAD zbog toga smatraju da Rusija u vezi s tim centrom ima neke druge namjere.

- Mnogo je javno dostupnih informacija, kao i informacija koje su manje javne, ali glavno pitanje je zašto Rusija želi da napravi ovaj centar u Nišu sa diplomatskim imunitetom za svoje osoblje. Još nisam čuo dobro objašnjenje za to - rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana