Hrvatsko državno tužilaštvo traži dokaze o Stanišiću i Simatoviću

Agencije
Hrvatsko državno tužilaštvo traži dokaze o Stanišiću i Simatoviću

Zagreb - Hrvatsko državno tužilaštvo zatražilo je od Haškog tribunala da mu dostavi dio dokumentacije i dokaza u suđenju bivšem šefu Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Frenku Simatoviću, prenose agencije.

Tužilaštvo je na svom vebsajtu saopštilo da je od Haškog suda i kancelarije tužioca tog suda u petak zatražilo dostavljanje dijela dokumentacije i dokaza iz tog predmeta koji se odnose na ratne zločine počinjene na području Hrvatske u cilju daljnjeg postupanja tužilaštva.

Ta bi se dokumentacija koristila u krivičnim postupcima zbog ratnih zločina u kojima nadležna županijska tužilaštva već postupaju ili pak mogućeg formiranja novih predmeta vezanih za podatke kojima se do sada nije raspolagalo, navode u tužilaštvu.

Haški tribunal presudio je da Stanišić i Simatović nisu odgovorni za usmeravanje, organizovanje, opremanje, obučavanje, naoružavanje i financiranje jedinica Državne bezbjednosti Srbije, koje su, kako se navodi u optužnici, ubijale, progonile i deportirale hrvatske, bošnjačke i civile bosanske Hrvate i druge nesrbe iz BiH i Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana