Hrvatski vojni ataše: Mi ne znamo za hrvatske borce u Ukrajini

Srna
Foto: Printscreen

MOSKVA- Vojni ataše Hrvatske u Moskvi odbio je da primi notu ruskog Ministarstva odbrane, gdje je bio pozvan nakon informacije da se u Ukrajini nalazi 200 hrvatskih plaćenika.

 

Vojni ataše rekao je da Ministarstvo odbrane Hrvatske niti bilo koja druga institucija u Hrvatskoj nemaju veze sa pojedincima koji se možda nalaze u Ukrajini i o tome nemaju nikakvu informaciju, saopštilo je to ministarstvo i dodalo da je zbog toga ataše i odbio pisanu notu.

Portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov rekao je danas da je samo prošle sedmice u Ukrajinu stiglo 200 hrvatskih plaćenika preko Poljske i priključilo se jednom od nacionalističkih bataljona na jugu.

"Vojni ataše u hrvatskoj ambasadi u Moskvi pozvan je danas u rusko Ministarstvo odbrane. Ukazali smo mu na činjenicu da znamo da je oko 200 hrvatskih plaćenika u Ukrajini", rekao je Konašenkov.

On je dodao da je vojni ataše upoznat o protivzakonitim aktivnostima hrvatskog državljana Denisa Šelera, koji je učestvovao u borbama na jugoistoku Ukrajine 2015. godine i koji okuplja jedinice hrvatskih plaćenika za odlazak u Ukrajinu.

Nekadašnji vođa navijača Dinama "Bed blu bojsa" Denis Šeler, koji je šest godina ratovao u Ukrajini u bataljonu "Azov, rekao je za portal "Indeks" da su optužbe Rusa "smiješne".

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković ranije je na novinarsko pitanje o odlasku hrvatskih državljana u redove ukrajinske vojske odgovorio da "to čine na vlastitu odgovornost".

Rusija je ranije upozorila strance koji planiraju da se bore protiv ruskih snaga u Ukrajini da će se suočiti sa krivičnim progonom u slučaju pada u rusko zarobljeništvo.

"Želim zvanično da naglasim da plaćenici koje Zapad šalje kako bi pomogao nacionalističkom kijevskom režimu nemaju pravo na status ratnog zarobljenika", rekao je Konašenkov.

Prema ukrajinskim podacima, više od 1.000 stranaca dosad se pridružilo borbi protiv Rusije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana