Hrvatski veterani pokušali da spriječe komemoraciju u Jadovnu

Srna
Hrvatski veterani pokušali da spriječe komemoraciju u Jadovnu

Jadovno - Predstavnici nekoliko hrvatskih udruženja veterana iz posljednjeg rata danas su se, uoči komemorativnog skupa Dan sjećanja na Jadovno, nedaleko od tog mjesta, okupili na kontraskupu, tvrdeći da je broj žrtava, kako ističu, "istorijski falsifikat".

Učesnici protesta pokušali su, treću godinu uzastopno, da blokiraju prolaz do mjesta komemoracije, ali ih je hrvatska policija brzo uklonila sa puta.


Oni su nosili transparent "Pijetet žrtvama - Da, četničko-komunističkom antifašizmu - Ne!", prenijeli su hrvatski mediji.

Komemorativnom skupu kod Šaranove jame u Jadovnu u Hrvatskoj prisustvovali su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin, ministar kulture Hrvatske Berislav Šipuš, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predsjednik Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj Ognjen Kraus i Jovan Vejinović iz Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, kao i veliki broj poklonika i potomaka žrtava.

U kompleksu logora smrti Jadovno, prema do sada prikupljenim podacima, koji nisu konačni, na najbrutalniji način ubijeno je 40.120 ljudi, uglavnom Srba.

Mediji u Hrvatskoj: "Skandalozna" izjava Vulina

Hrvatski mediji, uz epitet "skandalozno", prenose izjavu ministra za rad, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandra Vulina na komemoraciji u logoru Jadovno.

Vulin je na obilježavanju godišnjice od zločina ustaškog režima u logoru Jadovno rekao da je Alojzije Stepinac bio ustaški vikar.

On je naveo i da mu smeta najava proglašenja svetim Stepinca.

"Ako je nebo dovoljno veliko i za vikara ustaške vojske i za 14.000 poklanih u Jasenovcu, poklane dece u Jasenovcu, šta da im kažem kakvo ih nebo čeka? Šta da im kažem? Kuda su se oni zaputili? Mir živima treba, nemojte mrtve da mirite jer ne mogu se pomiriti dželati i žrtve, ne može isti venac u Blajburg i Jasenovac", rekao je Vulin, a prenosi HRT.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana