Hrvatski seljaci ušli u zgradu Vlade, traže sastanak s Milanovićem

Agencije
Hrvatski seljaci ušli u zgradu Vlade, traže sastanak s Milanovićem

Zagreb - Predstavnici seljaka, koji dvije sedmice protestuju na cestama Hrvatske, ušli su u zgradu Vlade gdje su predali svoje zahtjeve koje u pisanom obliku upućuju premijeru Zoranu Milanoviću od kojega traže da se sastane s njima u roku od 24 časa, prenose agencije.

Poljoprivednici su poslije predaje pisanih zahtjeva novinarima izjavili kako se nadaju da će se Milanović o njima u zadatom roku oglasiti, u suprotnom će svoju bitku nastaviti pred Evropskim parlamentom u Briselu.

Takođe traže ostavku ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine jer je, kako tvrde, prekršio član 21. Zakona o državnim podsticajima.

Predstavnici seljačkih sindikata tvrde da ih je isplaćivao netransparentno, budući da je nekima, uglavnom velikim proizvođačima, podsticaje isplatio u iznosu od sto odsto, nekima manje, a nekima ništa.

Zahtjevaju i višu otkupnu cijenu za sve poljoprivredne proizvode i hitnu isplatu 700 miliona kuna neisplaćenih podsticaja.

Najavili su da blokada saobraćajnica, koja je u kontinentalnoj Hrvatskoj počela prije dvije sedmice, za sada ostaje do sutra kada će na sastanku koordinacije odlučiti o daljim akcijama.

Hrvatske seljake predvodili su predsjednik Udruženja seljaka Virovitičko-podravske županije Zvonko Pipić, predsjednik Sindikata hrvatskih seljaka Tomislav Pokrovac, te predstavnici seljaka iz Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije Nikola Pajek i Nikola Babić.

Kako je Hini jutros izjavio predsjednik Zvonko Pipić, poljoprivrednici sastanak s premijerom traže zbog neisplate 37 odsto podsticaja te niske cijene poljoprivrednih proizvoda.

- Dajemo premijeru 24 časa, po zakonu se u tom roku mora oglasiti. Ako se ogluši pogazio je sva naša demokratska prava. Sve smo bitke na protestima do sada izgubili, od razgovora s ministrima Jakovinom i Linićem, do toga da su nam blokirali put za Zagreb, ali uvjeren sam da ćemo rat ipak dobiti - poručio je Pipić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana