Hrvatski sabor izglasao Zakon o manjem broju ministarstava

Srna
Foto: index.hr

ZAGREB - Hrvatski sabor izglasao je večeras zakon koji će omogućiti da Hrvatska ima manju vladu, pa će tako umjesto dosadašnjih 20, imati 16 ministarstava.

Za novi Zakon o uspostavljanju i djelokrugu tijela državne uprave glasalo je 85 poslanika, 30 je bilo protiv, a šest uzdržano.

Iz vladajuće koalicije kažu da će tim zakonom vlada biti funkcionalnija i operativnija i da će omogućiti sprovođenja programa koji će mandatar Andrej Plenković predstaviti sutra, dok saborska opozicija smatra da je ovo preuređenje samo kozmetičke prirode i da neće dovesti do ušteda, ocjenjujući da se spajaju nespojivi resori.

Prema novom zakonu, Hrvatska će imati 16 ministarstava, što je četiri manje nego dosad, a ostaje isti broj centralnih državnih kancelarija, jer se bivša za sport integriše u Ministarstvo turizma, a osniva se nova za demografiju i mlade.

Bez izmjene rad nastavljaju ministarstva spoljnih i unutrašnjih poslova, odbrane, finansija, nauke, regionalnog razvoja i fondova EU, poljoprivrede, mora, boračka pitanja i zdravstva.

Ministarstvo privrede i održivog razvoja Hrvatske dobija novi djelokrug i obuhvataće privredu, energetiku, klimatske promjene i zaštitu životne sredine, Ministarstvo kulture dobija i medije, a Ministarstvo turizma uz dosadašnje poslove preuzima i one Centralne kancelarije za sport.

Ministarstvo rada preuzima poslove iz djelokruga dosadašnjeg Ministarstva rada i penzionog sistema, kao i one u oblasti porodice i socijalne politike iz djelokruga Ministarstva za demografiju i mlade i socijalnu politiku.

Uspostavlja se i novo tijelo - Centralna državna kancelarija za demografiju i mlade, koja će horizontalno pratiti politike Vlade u tom segmentu.

Ministarstvo prostornog uređenja preuzima i poslove iz djelokruga dosadašnjeg Ministarstva državne imovine, koje prestaje da postoji, a spajaju se ministarstva pravosuđa i uprave, što je dijelom posljedica reformskih aktivnosti Vlade i decentralizacije poslova državne uprave.

Sabor će sutra glasati o povjerenju novoj, 15. vladi i drugoj koju će voditi aktuelni premijer Andrej Plenković, javio je “Indeks”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana