Hrvatski Sabor izglasao ekstraporez za velike firme

Tanjug
Hrvatski Sabor izglasao ekstraporez za velike firme

ZAGREB - Hrvatski Sabor izglasao je danas na vanrednoj sednici Zakon o dodatnom porezu na dobit preduzeća, prema kojem će obveznici tog poreza biti firme s povećanom dobiti nezavisno od djelatnosti koju obavljaju.

Za uvođenje ekstraporeza izjasnilo se 96 poslanika, a protiv je bilo 37, izvještava Hina.
    
Novi namet plaćaće preduzeća koja su u 2022. imala godišnji prihod veći od 300 miliona kuna (približno 40 miliona evra), i to po stopi od 33 posto, ali samo na dobit veću za 20 posto u odnosu na četvorogodišnji prosjek.
    
Porez je jednokratan, a prikupljena sredstva će prvenstveno ići za podršku krajnjim kupcima energije, prije svega ranjivim domaćinstvima, tako da dodatni porez na dobit ima element solidarnog doprinosa.
    
Izglasano je jos nekoliko finansijskih zakona, među kojima su i izmjene Zakona o kreditnim institucijama, kako bi se osiguralo da od 1. januara  2023. godine Evropska centralna banka može da  obavlja nadzor kreditnih institucija u Hrvatskoj.
    
Izmenjen je i Zakon o porezu na dohodak, prema kojem plate više ne moraju obvezno da se isplaćuju na tekući račun jer je sistem poreske uprave sada tako povezan da to nije nužno.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana