Hrvatski ribari uhvatili zaštićenog morskog psa, prodali ga restoranu

GS
Hrvatski ribari uhvatili zaštićenog morskog psa, prodali ga restoranu

Nedaleko Rogoznice, ribari su ulovili velikog bijelog morskog psa pa ga prodali.

Indeks podsjeća da je, riječ o zaštićenoj vrsti koja se ne bi smjela prodavati.

Poznati morski biolog Petar Kružić je u Fejsbuk grupi "Živi svijet Jadranskog mora" poručio ribarima da ne prodaju ulovljene morske pse jer su takvi pronalasci izuzetno vrijedni - ne samo za Jadran, nego za cijeli Mediteran.

Kružić je naglasio da je ulovljene jedinke velikog bijelog morskog psa nužno proslijediti Institutu za oceanografiju i ribarstvo.

Morski biolog je za N1 rekao da su ribari kod Rogoznice ulovili mladu jedinku velike bijele ajkule (carcharodon carcharias) i potom je prodali za nikakav novac.

Kružićeva procjena je da je riječ o mladoj jedinki od 1.5 metra. Govori da je morski pas vjerovatno ulovljen parangalom, što znači da se radi o slučajnom ulovu.

Ali, ribari umjesto da su slučaj pronalaska velike bijele ajkule prijavili nadležnoj instituciji, oni su je prodali restoranu. Prije toga su se fotografisali s morskim psom.

Prema zadnjem izvještaju World Wide Fund for Naturea (WWF) velika bijela ajkula je zaštićena vrsta, a populacije morskih pasa kontinuirano padaju.

Alen Soldo, redovni profesor Odjela za studije more Sveučilišta u Splitu, za N1 kaže da velika bijela psina ne obitava stalno u Jadranu.

"U Jadran povremeno zaluta zbog hrane, tune pretežno. Zadnji napad velike bijele psine na čovjeka bio je kod Visa 2008. i nije bio smrtonosan", rekao je profesor Soldo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana