Hrvatski ratni veterani prekinuli Privrednikovu tribinu u Zagrebu o zločinima na Petrovačkoj cesti

G.S.
Hrvatski ratni veterani prekinuli Privrednikovu tribinu u Zagrebu o zločinima na Petrovačkoj cesti

ZAGREB - Večerašnju Privrednikovu tribinu u Zagrebu pod nazivom „Petrovačka cesta duga 27 godina“, na kojoj je trebalo da se govori o ratnim zločinima, pravima žrtava i okolnostima u kojima se dogodio zločin na Petrovačkoj cesti, prekinulo je nekoliko hrvatskih ratnih veterana koja je glasno dobacivala i nije dozvolila prisutnima da vode raspravu.

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo je optužnicu protiv pilota i komandanta Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva  koje tereti za bombardovanje izbjegličke kolone na Petrovačkoj cesti u BiH.

Naime, 7. avgusta .1995. godine, hrvatski MIG 21 kod sela Bravska, pored Bosanskog Petrovca, raketirao je izbjegličku kolonu, ranio i pobio na desetine ljudi. O tome je, pored ostalog, trebalo da bude riječi na večerašnjoj Privrednikovoj tribini u organizaciji Srpskog privrednog društva Privrednik i Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba.

S novinarom Sašom Kosanovićem u dvorani su bili gosti tribine advokati Anto Nobilo i Slađana Čanković, koja je i pravna zastupnica porodica žrtava. Janko Velimirović iz Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske, iako je takođe bio najavljen kao gost tribine, nije se stigao uključiti, jer se nekolicina glasnih gostiju nije htjela utišati i dozvoliti govornicima da vode raspravu, pa do uključenja putem Zoom-a nije ni došlo.

Pored ostalih, u publici se našao i istoričar i direktor Hrvatskog memorijalno-dokumentacionog centra Ante Nazor koji je izjavio da je prema nekim izvorima kolonu na Petrovačkoj cesti raketirao avion JNA sa zvijezdom petokrakom. Iz publike se mogao čuti i niz drugih kvaziargumenata i dobacivanja, pa je moderator tribine, nakon što ni policija nije umirila prisutne, morao prekinuti tribinu.

Nekoliko desničarskih portala prethodno je prenijelo najavu tribine uz koju je objavljena i „biografija” Janka Velimirovića u kojoj se etiketira kao „srpski agresor“, a tribina kao „četnička”, prenosi portal p-portal.net.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana