Hrvatski prijedlog za BiH, zasad, bez veće podrške u EU

Agencije
Hrvatski prijedlog za BiH, zasad, bez veće podrške u EU

Zagreb - Hrvatska je jedna od rijetkih država koja je dala svoj prijedlog za rješenje političke krize u BiH, ali ta ideja, zasad, nije dobila neku veću podršku među važnijim državama članicama EU, piše zagrebački "Jutarnji list".

Pozivajući se na diplomatski izvor u Briselu, list piše da predstavnici država članica EU kažu da hrvatski prijedlog "lijepo zvuč", ali bi od zvaničnog Zagreba više voljeli da čuju konkretan stav o tome kako vide unutrašnje ustrojstvo BiH i koliko oni mogu da pomognu da predstvnici hrvatskog naroda u BiH podrže neophodne reforme.

"Hrvatska kaže konkretno šta bi EU trebalo da napravi u odnosu sa BiH, ali je nejasno šta treba promijeniti unutar te države. Tu nas zanima iskren i konkretan stav Hrvatske", rekao je neimenovani diplomata EU.

"Jutarnji" otkriva da u neformalnom papiru koji je podjeljen državama članicama, kao i EU institucijama, Hrvatska predlaže da se otvori pristupni proces sa BiH i da se u tom procesu traži rješenje problema, a ne da se čeka njihovo rješenje kao uslov za početak procesa.

"Evropska perspektiva još ima podršku većine građana BiH kao zajednički imenitelj i viđena je kao jedino sredstvo za usmjeravanje zemlje u pravom smjeru. Zato je nužno hitno djelovanje EU institucija i država članica", poručuje Hrvatska i predlaže da se u slučaju evropskih integracija BiH primijeni nova metodologija.

U okviru te metodologije Hrvatska predlaže da se usklade sveobuhvatne reforme nacionalnih institucija koje bi obezbjedile da se proces izgradnje države kombinuje sa EU integracijama.

Novost u tom prijedlogu je, navodi list, da se u BiH, zbog jedinstvenih okolnosti, uključujući "i tešku nedavnu prošlost", umjesto da se rješenje tih problema postavi kao preduslov za početak EU procesa, proces iskoristi kao put za rešenje individualnih prepreka.

Hrvatska stoga smatra da bi EU, u jednom posebnom pristupnom procesu u kojem bi Evropska komisija imala ključnu ulogu, BiH bi trebalo dati "specijalni kandidatski status". Hrvatska smatra da bi to pružilo građanima veću predvidljivost procesa integracije u EU, što bi stvorilo veći pritisak na političke lidere.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana