Hrvatski premijer zaboravio srpske žrtve

Agencije
Hrvatski premijer zaboravio srpske žrtve

Zagreb - Hrvatski premijer Zoran Milanović u čestitki koju je uputio Hrvatima povodom “Dana pobjede i domovinske zahvalnosti” i “Dana hrvatskih branitelja” nije pomenuo srpske žrtve hrvatske vojno-policijske akcije “Oluja”.

Milanović je istakao da je prije 18 godina hrvatska zastava “na kninskoj tvrđavi označila pobjedu hrvatske vojske i oslobađanje okupiranih područja”, a da se danas “s ponosom vijori u Briselu i Strazburu”.

- Tog su dalekog avgusta, u samo 84 sata vojno-policijske operacije „Oluja“, hrvatski branitelji oslobodili više od 10.000 kilometara kvadratnih, naveo je Milanović u čestitki, zahvaljujući borcima i svim hrvatskim građanima koji su podržavali i pomagali tu “opravdanu, oslobodilačku borbu”.

Dok se u Hrvatskoj slavi, u Srbiji i Republici Srpskoj danas se obilježava 18 godina od najvećeg progona Srba u novijoj istoriji u akciji hrvatske vojno-policijske operacije “Oluja”, kada je ubijeno ili nestalo oko 2.000 građana srpske nacionalnosti, a protjerano njih oko 250.000.

Prema podacima Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”, u akciji “Oluja”, uključujući sektor “Sjever” i “Jug”, stradalo je 1.886 Srba, među kojima 1.196 civila, od kojih je više od polovine bilo starije od 60 godina. Od ukupnog broja stradalih bilo je 540 žena.

Do sada je sahranjeno 891 lice, dok se 943 još vodi kao nestalo. Sa ognjišta, na kojima su živjeli generacijama, protjerano je više od 250.000 Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana