Hrvatski policajci kolegi vrijeđali "srpsku majku": "Pazi da ne ponovimo 1941."

GS
Foto: Ilustracija

ZAGREB - Četvorici interventnih policajaca u Hrvatskoj prijeti bezuslovan zatvor jer su na radnom mjestu zlostavljali kolegu srpske nacionalnosti vrijeđajući njega i roditelje, piše Danica.hr.

Prema optužnici, interventni policajci Ivan (50), Josip (48), Mario (39) i Danijel (32) činili su to “na radnom mjestu, tokom radnog vremena te obavljanja radnih zadataka, motivisani mržnjom prema osobama srpske nacionalnosti”, zlostavljali su kolegu.

“Učestalo su vrijeđali kolegu, njegovu majku, a sve na način da su aludirali na seksualne odnose s majkom oštećenika u svojim verbalnim vrijeđanjima, te verbalnim vrijeđanjem njegove porodice, a za koju su znali da je druge nacionalnosti, odnosno da je djed kolege srpske nacionalnosti.

Ponižavanje je trajalo nekoliko godina, pa je dovelo da se kod kolege oštećenika u međuvremenu razvio psihički poremećaj u vidu dijagnostifikovanog poremećaja prilagođavanja koji je uticao na njegovu sposobnost na radnom mjestu interventnog policajca”, navode tužioci.

“Jel ti majka guta ili baca? Kakav donji veš nosi? Je li se jako dere dok se j**e? Je li voli ovako?”, samo su neke od uvreda koje su stizale svakodnevno.

Osim toga, vrijeđali su njegovog djeda koji je srpske nacionalnosti.

Ivan mu je čak i otvoreno prijetio: “Da, koja si ti parohija? Pazi da ti ne bi bio pokopan u parohiju, dobro pazi da mi ne bi ponovili 1941.! Znaš, ono NDH i tako to…”.

U istom su tonu vrijeđali i njegovog djeda.

Zlostavljanog je policajca posebno pogodilo to što je Mario bio komandant interventnog odjeljenja, a Danijel vođa interventne grupe, dakle na rukovodećim položajima, ali su i oni učestvovali u njegovom višegodišnjem zlostavljanju na radnom mjestu.

Tužioci za Ivana traže 18 mjeseci bezuslovnog zatvora, a za Josipa, Marija i Danijela po 14 mjeseci bezuslovno. Sva četvorica su i dalje interventni policajci zaposleni u MUP-u, naglašava se u optužnici.

Svi su tokom istrage poricali ono za šta se terete. Tvrde kako to nije tačno. No, na pitanja nisu htjeli odgovarati. Terete ih, međutim, poruke koje su razmjenjivali u zajedničkoj WhatsApp grupi kojima su vrijeđali kolegu i njegovu majku te detaljan iskaz oštećenog.

Osim toga, pribavljena je opsežna medicinska dokumentacija koja je takođe potvrdila navode oštećenog policajca. Na koncu, zlostavljači su i disciplinski odgovarali zbog poruka koje su kolegi upućivali na WhatsAppu, piše Danica.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana