Hrvatski i slovenački mediji “zaratili” zbog “Oluje”

Agencije
Hrvatski i slovenački mediji “zaratili” zbog “Oluje”

Ljubljana, Zagreb - Hrvatski i slovenački mediji “zaratili” su zbog proslave 24. godišnjice “Oluje” u kojoj je protjerano više stotina hiljada Srba.

Buru su podigli kritički komentari u najčitanijim slovenačkim novinama “Delo” i “Večer”, na šta je odgovorio hrvatski “Večernji list”. Slovenci su naveli da “Oluja nije bila čista kao suza” i da se prava Srba i dalje krše, na šta su Hrvati žustro odgovorili da su Slovenci prešli liniju optuživši ih čak za ksenofobiju, kao i da “namjerno raspiruju nesnošljivost”.

“Večernji list” je, navodeći dijelove tekstova slovenačkih kolega poput onih da “ovogodišnja proslava “Oluje” ide korak dalje prema revizionističkom tumačenju Domovinskog rata i da Hrvatska ima fašistoljubne i velikohrvatske komplekse”, napisao da se takva tumačenja “očekuju iz Srbije”, ali da ovog puta “dolaze od zapadnih susjeda”.

Ipak, Hrvati su naznačili da je to trenutno “samo na nivou komentatora najvećih i najuglednijih novina, “Dela” i “Večeri”.

“Večernji list” je potom koristio isti “epitet”, a svoje komšije zbog iznijetih stavova nazvao ksenofobima, navodeći da je to pokušaj da se unizi Hrvatska.

- Sadržaj napisanog daleko je od obične kritike, već se graniči ili je već prešao liniju ksenofobije i namjerno raspiruje nesnošljivost. Ili je to zapravo neformalni glas ili odjek vladajućih koji zvaničnim izjavama prikazuju Hrvatsku kao nevjerodostojnu, malicioznu državu koja ne poštuje vladavinu prava, koja je na prevarantski način “zauzela” dio Slovenije neprimjenom arbitražom i koja je uspjela da pridobije staru EK na svoju stranu, a sada joj, eto, s novom šeficom Komisije isto polazi za rukom - navodi “Večernji list”.

U komentaru novinara “Dela” Borisa Jaušoveca pod nazivom “Normalizacija ekstrema”, navodi se da “Oluja nije bila čista kao suza”, a spominjući civilne žrtve dodaje i da Hrvatska još nije vratila imanja progonjenima, da je proces povratka potpuno zaustavljen i da Zagreb ima velikih poteškoća u sprovođenju sopstvenog ustavnog zakona o nacionalnim manjinama, koji bi Srbima u Hrvatskoj omogućio proporcionalno zapošljavanje u državnim tijelima.

Napadi na Srbe

Slovenački mediji ističu da “revizionističko tumačenje Domovinskog rata dovodi do toga da pobjeda u njemu predstavlja pobjedu ustaša nad četnicima”.

- Ćirilični napisi u etnički miješanim mjestima, na primjer, u Vukovaru, izložena je vandalskim napadima. Postoje i fizički napadi na pripadnike srpske manjine, ali i turiste iz Srbije - naglašava “Večer”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana