Hrvatski generalni konzul pod Pavelićevom slikom

Srna
Foto: net.hr

ZAGREB/MELBURN - Dio hrvatskih portala objavio je fotografiju hrvatskog generalnog konzula u Melburnu Džozefa Petrića koji sjedi ispod slike ustaškog poglavnika Ante Pavelića - riječ je fotografiji nastaloj prošle godine, ali je tek sada po objavljivanju izazvala aferu.

Na fotografiji su djeca različite životne dobi, moderno obučena ili u nošnjama, zatim njihovi roditelji i gosti.

Na zidu, tik uz centralni sto, vise dvije velike uokvirene fotografije - na jednoj Ante Pavelić, a na drugoj Franjo Tuđman.

Među gostima sjedi i Petrić, generalni konzul Hrvatske, sa sjedištem u Melburnu. Dakle, službeni diplomatski predstavnik ispod fotogrfije poglavnika Ante Pavelića, saradnika nacističkog vođe Adolfa Hitlera.

Iz više izvora portalu "Net.hr" potvrđeno je da je fotografija autentična. Nastala je 15. septembra prošle godine u Hrvatskom klubu u Gelongu.

Autentičnost je na kraju potvrdio i generalni konzul koji se pravda da je službeno učestvovao na proslavi, a osim njega tu su bili i predstavnici Kancelarije za Hrvate izvan Hrvatske, te profesori sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

"U jednom trenutku uočili smo fotografiju Ante Pavelića, ali smo odlučili da ne bacamo sjenu na sam događaj naglim reakcijama, već da usmeno iznesemo protest vlasniku kluba, što je učinjeno. Nakon toga nisam posjetio taj dom, niti planiram", tvrdi Petrić.

Isti taj klub evidentiran je kao službeno mjesto okupljanja i na službenim stranicama Vladine kancelarije za Hrvate izvan Hrvatske.

Na "Fejsbuk" stranici tog kluba mogu se vidjeti fotografije iste veličine - Ante Starčevića, Alojzija Stepinca, Ante Pavelića i Franje Tuđmana, te grb Australijsko-hrvatskog društva, koji ima integrisan hrvatski grb s prvim bijelim poljem /grb koji je korišten u ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj/.

Od devedesetih godina 20. vijeka mnogi hrvatski političari koketirali su sa ustaškom dijasporom.

Portal podsjeća da je i Stjepan Mesić, koji je kasnije bio predsjednik Hrvatske, u govoru pred ustaškom dijasporom izjavljivao da je Hrvatska u Drugom svjetskom ratu "dva puta pobijedila", misleći na formiranje ustaške države 1941. i partizane 1945.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana