Poznati franjevac udaljen iz samostana: Razriješen je svih dužnosti

Tanjug
Foto: Večernji.hr

ZAGREB - Franjevac Vladimir Vidović sa zagrebačkog „Svetog Duha“ udaljen je sa svih svešteničkih dužnosti, objavila je Hrvatska franjevačka provincija sv. Jeronima, saopštila je danas Informativna katolička agencija (IKA).

Riječ je o, kako se navodi, privremeno izrečenoj mjeri zabrane javnog obavljanja svešteničke dužnosti i privremenu zabranu javnog djelovanja povezanog sa sakramentom svetog reda.

„Nakon obavještenja o mogućem krivičnom djelu i prikupljanja osnovnih podataka provincijal je podnio i prijavu nadležnim kanonskim institucijama i Državnom tužilaštvu i otvoren je za potpunu saradnju s civilnim vlastima“, navedeno je u saopštenju.

Iz provincije su mediji pozvani da se prilikom izvještavanja o ovom događaju uzdrže od otkrivanja detalja mogućeg krivičnog djela kako bi poštovali sve zakonske odredbe i zaštitili sve učesnike, a civilnim vlastima omogućili sprovođenje sveobuhvatne istrage u čemu će imati punu podršku i saradnju cijele Hrvatske provincije sv. Jeronima. Zagrebački Večernji list nezvanično saznaje da se radi o prijavi za polno zlostavljanje te da su se morale primjeniti smjernice Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za zaštitu maloljetnika i ostalih ranjivih osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana