Hrvatske vlasti: Letjelica iz Ukrajine u Zagreb stigla preko Mađarske, brzinom od 700 kilometara na čas

GS
Hrvatske vlasti: Letjelica iz Ukrajine u Zagreb stigla preko Mađarske, brzinom od 700 kilometara na čas

ZAGREB- Hrvatska Vlada saopštila je da su sve nadležne službe uključene u odmah po uočenju pada besposadne letjelice vojnog tipa na zagrebačkom Jarunz a koja je, prema dosad prikupljenim podacima, u hrvatski vazdušni prostor ušla iz smjera istoka prema zapadu, odnosno iz vazdušnog prostora Mađarske, brzinom od 700 kilometara na čas, na visini od 1.300 metara.

Dodaju da je u kancealriji Savjeta za nacionalnu bezbjednost održan je sastanak nadležnih tijela bzbjednosno-odbrambenog sistema na kojem su učestvovali nadležni ministri, prenosi Indeks.

-U toku je kriminalističko istraživanje u saradnji kriminalističke policije i vojne policije, a u koordinaciji bezbjednosno-odbrambenog sistema preduzimaju se i druge mjere, uključujući i međunarodnu saradnju, posebno sa NATO savezom, kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja – objavila je Vlada Hrvatske.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je saopštio da je riječ o letjelici ruske proizvodnje.

-Prema onome što sada imamo kao informaciju, reč je o letelici ruske proizvodnje. Ne zna se je li bila u posjedu ruske ili ukrajinske vojske - naveo je Plenković koji se nalazi u Parizu.

Dodaje da se zna da je došla u Hrvatsku iz pravca Mađarske, a u Mađarsku iz pravca Rumunije.

-Znamo da je letjela nekoliko minuta iznad Hrvatske i srušila se u Zagrebu. Dobro je što nema povrijeđenih jer je pala na dio  gdje nema ni kuća ni zgrada. Nadležne službe obavljaju istragu - rekao je hrvatski premijer.

On je dodao da je Hrvatska kontaktirala ukrajinsku stranu u vezi informacija o tome kako je ta letjelica došla čak do Zagreba, prenosi Indeks.hr.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović na pres-konferenciji povodom pada letjelice u Zagrebu, rekao je da znaju kakav je objekt doletio i da je iznad Mađarske letio preko 40 minuta, a u hrvatskom prostoru letio je manje od sedam minuta.

-Ovo je ozbiljan incident - rekao je predsjednik Hrvatske.

On je pozvao građane da budu mirni.

-Procjenjujemo da ovo nije usmjereno protiv Hrvatske. Određene proceduralne stvari moramo ispitati, kako je do ovog došlo, a da letjelica veličine aviona nije srušena na putu od Ukrajine do Zagreba - rekao je.

Dodao je da nije vidio  da je neko o događaju obavijestio na BBC-ju i Al Džaziri, kao da je pala kiša.

-Trenutno je predmet ozbiljne istrage kako je moguće da ovo niko nije primijetio. Pitanje je da li je Hrvatska s ovim nivoom odbrane mogla išta napraviti. Bilo je vrlo kratko u našem vezdušnom prostoru. Nazvao sam jutros premijera - rekao je Milanović.

Naglasio je da će se čnjenice utvrđivati.

- Kako je moguće da jedna nesofisticirana letjelica provede više od sat vremena iznad članice NATO-a i da nitko to ne primjećuje. Uključene su vojne službe u istragu. Kako stvari zasad stoje, letjelica je doletjela iz prostora Ukrajine - rekao je.

 

Ministar obrane Hrvatske Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Robert Hranj na konferenciji za medije u Ministarstvu obrane poručili su kako ne žele iznositi konačne zaključke dok je istraga u toku.

Banožić je izjavio da je u stalnom kontaktu s NATO saveznicima.

Naveo je kako je letjelica ušla u hrvatski va prostor sinoć u 22.57 sati od strane Mađarske te se nad Hrvatskom prije pada zadržala oko sedam minuta.

-Ovo vjerojatno nije bila prijetnja za Republiku Hrvatsku, nema mjesta strahu - poručio je hrvatski ministar obrane te najavio intenzivan nastavak istrage kako bi se saznali svi detalji.

Hranj je kazao kako se analiziraju ostaci srušene letjelice i parametri leta, no kako za sada nije sigurno utvrđeno čija je letjelica, iako se zna da je proizvedena između 60-ih i 90-ih godina prošlog vijeka od strane Sovjetskog saveza.

Na pitanje novinara kako Oružane snage Hrvatske nisu reagovale na letjelicu koja ide prema glavnom gradu, načelnik Hranj priznao je da hrvatska protivvazdušna obrana ima određena ograničenja, kako joj je potrebna modernizacija te kako hrvatski MIG-ovi nisu poletjeli kako bi letjelicu presreli.

 Policija sprovodi uviđaj nakon pada objekta iz vazduha na zagrebačkom Jarunu, gdje su pronađeni krater i dva padobrana, saopštilo je jutros Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske.

Iz MUP-a su naveli da su na terenu policijski timovi specijalizovani za postupanje i reagovanje kod takve vrste događaja, te da nema razloga za uznemirenost građana.

U saopštenju se dodaje da je zagrebačka policija sinoć nakon 23 časa dobila više dojava građana da su na širem području Jaruna osjetili detonaciju kojoj je prethodio pad objekta iz vazduha.

Objašnjenje

Društvenim mrežama kruže razne teorije, od toga što je zapravo izazvalo eksploziju pa do toga zašto baš Jarun.

Uz napomenu da ne žele da šire neprovjerene teorije, portal Dnevnik.hr objavio je zanimljivost koja je primijećena na društvenim mrežama.

Prema tvrdnjama informatičkih stručnjaka, na Jarunu se srušio ukrajinski dron, a prema jednoj teoriji do toga je došlo zbog greške u navođenju. Naime, kako i u Ukrajini postoji Jarun, neki spekulišu da je za sve kriva informatička pogreška.

U objašnjenju na društvenim mrežama stoji: ''To je i važna lekcija iz informatike, računala ne rade ono što hoćeš nego ono što im kažeš.''

-Neidentifikovani objekat, koji je eksplodirao u Zagrebu, mogao bi da bude sovjetski dron „Striž“ Tu-141 - koji je lansiran sa teritorije zapadne Ukrajine, smatra ruski vojni stručnjak Aleksej Leonov.

Kako navodi, domet leta bespilotne letjelice „Striž“ je 1.000 kilometara, što ukazuje da je region lansiranja – zapadna Ukrajina.

-Vjerovatno je došlo do neuspjeha misije, pošto je riječ o staroj vojnoj tehnici sovjetske proizvodnje, a razlog je ljudski faktor - ističe Leonov.

Prema njegovim riječima, parametri leta se zadaju ručno i čuvaju u memoriji „Striža“ još dok je na zemlji, a povratne rute se podešavaju pomoću nekoliko desetina prekidača.

-Ako je samo jedan prekidač pogrešno podešen, „Striž“ će odletjeti na pogrešno mjesto i neće se vratiti u bazu. Ovaj dron nema korekciju leta pomoću dži-pi-esa ili drugih navigacionih sistema - objašnjava Leonov za „Sputnjik“.

Prethodno je tezu da je u pitanju dron „Striž“ iznio i Tajler Rogavej, američki stručnjak za vojnu avijaciju i urednik portala „Ratna zona“.

Rogavej kaže da je riječ o izviđačkom dronu koji izgleda kao raketa.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana