Hrvatska vratila Turskoj zaplijenjeno arheološko blago

AA
Foto: AA

ZAGREB (AA) - U Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske održana je primopredaja arheoloških predmeta Republici Turske kojih je više od hiljadu zaplijenjeno turskom državljaninu na Graničnom prijelazu Bajakovo u decembru 2021. godine.

 

Vrijedne arheološke predmete je ambasadoru Republike Turske u Hrvatskoj Mustafi Baburu Hizlanu te predstavnici turskog Ministarstva kulture i turizma Burcu Ozdemir predala direktorica Uprave za međunarodnu kulturnu saradnju i evropske poslove Anja Jelavić.

Ambasador Republike Turske u Hrvatskoj Mustafa Babur Hizlan podsjetio je kako je prije tri mjeseca također u hrvatskom Ministarstvu kulture i medija bio kako bi preuzeo antikne kovanice zaplijenjene 2019. godine, a koje su uspješno vraćene u Tursku  saradnjom dva ministarstava kulture.

Ambasador Hizlan izjavio je kako je po drugi put u tri mjeseca u Ministarstvu kulture i medija Hrvatske, ovaj put radi vraćanja zaplijenjenog kulturnog blaga u 2021. godini.

„Ovo je izvrstan primjer suradnje između naše dvije države, ovaj put radi zaštite kulturnog naslijeđa i implementacije međunarodnih ugovora. Zahvalni smo Hrvatskoj na uspješnoj i efikasnoj zapljeni kulturnog blaga”, izjavio je ambasadorHizlan.

Predstavnica turskog Ministarstva kulture i turizma Burcu Ozdemir istaknula je kako je ova zapljena posljedica saradnje nastale na osnovi zajednički potpisane konvencije UNESCO-a između dvije države, koja omogućuje povratak ilegalno izvezene kulturne baštine.

„Danas su hrvatske vlasti još jednom pokazale koliko je važna primjena ove konvencije kako bi se spriječila ilegalna trgovina kulturnim naslijeđem”, poručila je Ozdemir.

Hrvoje Vulić, direktor Gradskog muzeja Vinkovci i arheolog, podsjetio je kako je ovo druga zapljena turskog kulturnog blaga koja je stigla u Gradski muzej Vinkovci.

„Radi se o novcu i predmetima, malim skulpturama i prstenju koji se kronološki mogu datirati od 6. st. pr. K. do 9. ili 10. st. n. K. Radi se o novcu grčkih kolonija i rimskom provincijalnom novcu, bizantskom novcu i novcu tzv. Unijatskog kalifata, vrlo rijetkom kod nas. Kroz analizu novca ustvrdili smo kako je riječ o novcu koji se rasprostire po cijelom Mediteranu, kako su bile raširene i grčke kolonije. No, kako je novac pronađen kod turskog državljanina u tranzitu i s obzirom na karakteristike pronađenog novca, sa sigurnošću smo utvrdili kako se radi o novcu s područja Republike Turkiye. Vraćamo ovo Republici Turkiye, gdje će njihovi stručnjaci raditi na daljnjoj analizi kako bi utvrdili s kojeg lokaliteta ili iz kojeg muzeja je otuđen”, kazao je Vulić.

Riječ je o zbirci novca s kovanicama koje potiču iz razdoblja od 5. vijeka  prije Hrista do 10. vijeka poslije Krista te drugim vrijedim metalnim predmetima poput prstenja, manjih figura, među kojima se ističe bizantski brončani relikvijar u obliku krsta. Pronađene su i posebno vrijedne atenske tetradrahme iz 6. i 5. vijeka pr. H.

Predmeti su bili privremeno smješteni u Gradskom muzeju u Vinkovcima gdje je u kontrolisanim uslovima obavljena katalogizacija i preliminarna stručna obrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana