Hrvatska vraća Srbima zgradu

Agencije
Hrvatska vraća Srbima zgradu

Zagreb - Predstavnici vlasti i Samostalne srpske demokratske stranke dogovorili se da se Srpskom privrednom društvu Privrednik u Zagrebu vrati imovina vrijedna dva miliona evra.

To je potvrdio šef Kluba poslanika SSDS-a Mile Horvat i dodao da postoji dobra politička volja da se taj dogovor sprovede, kao i da bi to pitanje trebalo vrlo brzo da bude riješeno, prenijeli su hrvatski mediji.

Predsjednik "Privrednika" Nikola Lunić potvrdio je da bi uskoro spor trebao biti okončan u njegovu korist.

"Privredniku" će, kako se navodi, biti vraćeno otprilike 1.300 kvadrata u najstrožem centru Zagreba, čime će se okončati petnaestogodišnji spor tog udruženja i hrvatske države.

Cijena kvadratnog metra u najužem zagrebačkom centru je minimalno 1.500 evra, što znači da vrijednost nekretnina koje će Vlada vratiti "Privredniku" iznosi bar dva miliona evra. Inače, "Privrednik" je humanitarno udruženje koje stipendira siromašne učenike i studente iz povratničkih krajeva.

U prošlosti, "Privredniku' nije priznat status nasljednika nekadašnjeg istoimenog društva, a time i skupocjenih nekretnina i u pregovorima s vladom pronađeno je kompromisno rješenje, tako da će se "Privredniku" nekretnina biti "poklonjena".

Kao svojevrsni paradoks mediji primećuju da je "Privrednikov" zahtjev 2002. godine odbila tadašnji SDP-ov ministar pravde Ingrid Antičević-Marinović, a 12 godina poslije dogovor je postignut upravo sa socijaldemokratskom vladom u Hrvatskoj.

"Privredniku" će, kako se navodi, biti poklonjen kompleks od tri zgrade u Preradovićevoj 18 i prizemni dio nekadašnje Palate "Bašić" na uglu Berislavićeve i Gajeve ulice, u kojoj se sada nalazi prodavnica prehrane.

Tu je zgradu "Privredniku" poklonio Lazar Bašić, zagrebački trgovac, koji je bio i vlasnik ciglane u Jasenovcu - koja je u Drugom svjetskom ratu postala dio ustaškog logora smrti i mjesto likvidacije tamošnjih zarobljenika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana