Hrvatska vlada proglasiće stanje prirodne katastrofe u dvije županije

Srna
Hrvatska vlada proglasiće stanje prirodne katastrofe u dvije županije

ZAGREB- Hrvatska Vlada proglasiće stanje prirodne katastrofe za dvije županije pogođene razornim zemljotresom, koji je prouzrokovao ogromnu štetu, izjavio je danas premijer Hrvatske Andrej Plenković.

- Proglasićemo katastrofu danas u Sisačko-moslavačkoj i Zagrebačkoj županiji, jer smo dobili informacije sa terena o razmjerama štete koja se dogodile, posljedicama na normalno funkcioniranje života, i to će pomoći građanima - rekao je Plenković na konferenciji za novinare.

On je uoči sjedice Vlade rekao da su 24 osobe povrijeđene, od kojih je 18 na bolničkom liječenju, među njima i četiri vatrogasca, prenose hrvatski mediji.

S obzirom na veliki broj naknadnih potresa, Plenković je rekao da građani ne moraju biti u strahu, ali moraju biti na oprezu.

Plenković kaže da je puno učinjeno na području zdravstva na ugroženom području i da je informisan da je dio bolnice u Petrinji bezbijedan za upotrebu, kao i da će sisačka bolnica moći da primi još oko 50 pacijenata.

- Vlada je suočena s dvije velike krize, odlučili smo da proglasimo katastrofu u dvije županije, uz postojeći štab biće formiran poseban na čijem čelu će biti ministar Tomo Medved, a biće uključeni predstavnici svih resora, njegovi zamjenici Milošević i Horvat - rekao je Plenković.

Razoran zemljotres pogodio je 29. decembra Hrvatsku, a najviše su stradali Petrinja, Glina i Sisak. U zemljotresu jačine 6,3 stepena Rihterove skale poginulo je sedmoro ljudi, među kojima i dvanaestogodišnja djevojčica, mnogo ljudi je povrijeđeno, a materijalna šteta je ogromna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana