Hrvatska već tri godine ne uklanja opasni otpad iz Biljana Donjih

Srna
Hrvatska već tri godine ne uklanja opasni otpad iz Biljana Donjih

ZAGREB - Hrvatska već tri godine ignoriše presudu Suda EU i nije preduzela nikakve korake na uklanjanju opasnog otpada sa nezakonitog odlagališta u Biljanima Donjim u Ravnim Kotarima koje stvara rizike po zdravlje i okolinu, prenose hrvatski mediji.

Otpadna šljaka dovezena je u Biljanje Donje iz šibenske Fabrike elektroda i ferolegura.

S obzirom da Zagreb nije preduzeo mjere, Evropska komisija je odlučila da ponovo uputi Sudu EU predmet protiv Hrvatske, što može dovesti do finansijskih sankcija.

Udruženje Zelena akcija ističe da je nevjerovatno da se država već više od deset godina poigrava sa zdravljem ljudi, iako je jasno da je njena odgovornost da riješi ovaj problem.

- Ovakav manevar da država otpad proglašava sirovinom, već je viđen i postao je jedan od recepata za postupanje kada država ne želi da riješi problem zagađenja okoline otpadom -navode iz ovog udruženja.

Presudom Suda EU potvrđeno je da u 18 od 25 uzoraka postoje povišene koncentracije policikličkih aromatskih ugljikovodika, podsjećaju iz Udruženja Zelena akcija.

-Izvrdavanje države i bježanje od odgovornosti, koje se jasno može iščitati iz presude Suda EU, vrijedno je svakog prezira i osude. Nadamo se da će dobiti i dodatni sudski epilog u smislu odštete pogođenom stanovništvu - navode iz Udruženja Zelena akcija.

Članovi Eko-udruženja Ravni Kotari, koje je krajem prošle godine prestalo da postoji, desetak godina su se bavili ekocidom koji se dogodio u naselju Biljani Donji.

Predsjednik ovog udruženja Zdravko Belušić rekao je da je iz Šibenika u Biljane Donje dovezeno oko 145.000 tona šljake, nusprodukta u proizvodnji ferolegura i još skoro tolika količina u susjedno naselje Veljane.

On je naveo da su nalazi instituta i kompanija koje se bave analizom kancerogenih nuspojava u prirodi, pokazali da, osim zagađivanja okolnih plodnih polja i vazduha koji udišu mještani, dolazi i do zagađenja podzemnih tokova koji su povezani sa izvorima zadarskog vodovoda.

Evropska komisija je 15. februara odlučila da ponovo uputiti predmet protiv Hrvatske Sudu EU, jer nije u potpunosti postupila u skladu sa presudom iz 2019. godine u kojoj je utvrđeno da Zagreb nije ispunio svoje obaveze iz Okvirne direktive o otpadu u vezi sa nezakonitim odlagalištem u Biljanima Donjim.

Kako bi se uskladila sa presudom Suda EU, od Hrvatske se očekuje da preduzme sve potrebne mjere kako bi se to nezakonito odlagalište zatvorilo i saniralo što je prije moguće.

Istaknuto je da je oko 140.000 tona ostataka od obrade feromangana i silikomangana od 2010. odloženo na tom nezakonitom odlagalištu, koje je nalazi manje od 50 metara od kuća.

Sud EU je potvrdio da kameni agregat odložen u Biljanima Donjim treba smatrati otpadom, a ne nusproizvodom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana