Hrvatska uvodi evro 2023. godine

Agencije
Hrvatska uvodi evro 2023. godine

Zagreb - Šesta godišnjica hrvatskog članstva u Evropskoj uniji proći će u znaku evra, ocjenjuju hrvatski mediji.

Premijer Andrej Plenković najavio je da će Hrvatska ove sedmice i zvanično krenuti na pet godina dug put do evra, odnosno zatražiti ulazak u zajednički kursni mehanizam.

Uz zahtjev da ih prime u predčekaonicu za evro, u pismu bi trebalo da budu opisane i sve aktivnosti koje su planirane da bi Hrvatska postala vjerodostojan kandidat.

Sam ulazak u ovaj sistem vjerovatno bi se mogao dogoditi otprilike godinu dana nakon slanja pisma namjere, dakle negdje u drugoj polovini 2020. godine. Bude li sve teklo po planu, Hrvatska bi mogla imati evro najranije 2023. godine, iako je realnije računati da će se to dogoditi 2024. ili možda 2025. godine.

Posljednji put je neka zemlja, Slovačka, ušla u ovaj mehanizam 2005. godine. Nakon toga Bugarska je jednom odbijena, ali to ih nije obeshrabrilo, pa je na ista vrata potkraj prošle godine pokucala drugi put.

Svaka država koja pristupi Evropskoj uniji zakonski se obavezala da će uvesti evro, ali ne postoji rok u kojem to mora da uradi, niti je preuzimanje zajedničke valute jednostrana odluka. Od novih članica EU evro još nemaju Češka, Poljska, Mađarska, Rumunija, Bugarska i Hrvatska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana