Hrvatska: U bejbi hrani ima stakla?

Tanjug
Hrvatska: U bejbi hrani ima stakla?

Zagreb -- Sa hrvatskog tržišta je povučen proizvod “bebivita” zbog informacije da su u toj kašici namijenjenoj odojčadi u Austriji i Nemačkoj pronađeni dijelovi stakla.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske izvjestilo je na svojim internet stranicama da se proizvod “bebivita” - prerađena hrana na bazi žitarica - mliječna kašica od griza za odojčad nakon navršenog šestog mjeseca, povlači sa tržišta.

Povlači se Bebivita Milchbrei Griess 600g/Bebivita prerađena hrana na bazi žitarica - mliječna kašica od griza za odojčad nakon navršenog šestog mjeseca, s rokom trajanja do 30. septembra 2014. i oznakom šarže 140790.

Ministarstvo poljoprivrede je povlačenje navedenog proizvoda objavilo u svojstvu nacionalne kontakt tačke u sistemu brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF).

Kako navode, putem RASFF obavještenja primljena je informacija od Evropske komisije o prisutnosti fragmenata stakla u predmetnom proizvodu koji se nalazi na tržištu Austrije i Njemačke. Ministarstvo, međutim, još nema podataka o distribuciji predmetne robe u Hrvatsku.

Iz preventivnih razloga, Miler trgovina Zagreb d.o.o. sprovela je povlačenje tog proizvoda iz svojih poslovnica u Hrvatskoj, te o tome obavjestila Ministarstvo poljoprivrede.

U saopštenju Miler trgovine Zagreb navodi se kako se dečja hrana brenda “bebivita”, proizvodaca Bebivita GmbH iz Minhena povlači s tržišta Hrvatske zbog toga što su u dva proizvoda određenog broja šarže i roka trajanja pronađeni komadići stakla, što može prouzrokovati akutnu opasnost po zdravlje.

Iz te trgovine se izvinjavaju kupcima na nastalim neprijatnostima, i pozvali su ih da navedeni proizvod, kupljen u Miler trgovini Zagreb vrate u najbližu Miler poslovnicu gdje će im biti vraćen novac.

Povučen i frutolino

Hrvatska prehrambena kompanija Podravka saopštila je danas da je jedna serija dječije hrane “lino frutolino” od 200 grama, koja je povučena zbog predostrožnosti, distribuirana isključivo na tržištu Hrvatske.

“Riječ je o seriji proizvoda 22052013, kontrolnog broja 0909, koji se nalazi isključivo na tržištu Hrvatske”, navodi se u saopštenju predstavništva te kompanije u Beogradu.

Podsjeća se da je Podravka prije nekoliko dana radi mjere predostrožnosti i dodatnih analiza proizvoda, na preporuku Sanitarnog inspektorata, donijela odluku o privremenom povlačenju tog proizvoda koji je upotrebljiv do 22. maja 2014. godine.

Ističe se da je Podravka odlučila da privremeno povuče tu seriju kako bi napravila dodatne analize i potvrdila ispravnost navedenog proizvoda, iako je laboratorija te kompanije za kontrolu kvaliteta utvrdila da je proizvod u potpunosti ispravan, što je potvrdila i nezavisna analiza u akreditovanoj inostranoj laboratoriji, i to na više uzoraka iste serije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana