Hrvatska traži rješenje zbog gužvi na granicama

Tanjug
Hrvatska traži rješenje zbog gužvi na granicama

Zagreb - Zbog uvođenja sistemskih kontrola granica, na osnovu Uredbe EU u zoni Šengena, na svim graničnim prelazima u Hrvatskoj i Sloveniji zabilježene su ogromne gužve, pa se putnici pozivaju na strpljenje i razumijevanje.


Na Bregani se, kako prenosi portal Indedž.hr, čeka preko tri sata....

Vozačima se savjetuje da prije polaska na put provjere svoja dokumenta i stanje u saobraćaju na graničnim prelazima, izbjegnu putovanje tokom vikenda kada će zbog pojačanog saobraćaja i gužve biti veće, da budu strpljivi i slede uputstva granične policije", saopštile su nadležne službe u Hrvatskoj.

Putnici su veoma nezadovoljni, a Klaus Nojs iz Vajzburga u Bavarskoj, vlasnik autobusa, koji već 40 godina dovodi njemačke turiste na hrvatski dio Jadrana, je ovu situaciju uporedio sa onom iz bivše Jugoslavije.

"Ovako je bilo u Jugoslaviji prije 35 godina! Ovo je i gore od stare Jugoslavije! Ovo je čista glupost, ako mene pitate. Čekamo ovde već sat vremena, i to bez ikakvog razumnog razloga. Pa zar i mi i vi nismo zajedno u Evropskoj uniji", kazao je on je Dojče vele.

Jedan veoma razočarani Riječanin je podsjetio da je dosad granicu prelazio tako što bi mu, kaže, policajci samo mahnuli, bez ikakvog pregleda dokumenata."

Slovenac Bojan Gale iz Izole, kome je zbog zastoja na granici propalo jedrenje u Opatiji, uvjeren je pak da će nova pravila na granici uništiti hrvatski turizam.

Hrvatska u Briselu nije uspela da se izbori da se sistemske kontrole sprovode samo na njenim, istočnim granicama.

Iako članica EU od jula 2013. godine, Hrvatska još nije dio šengenskog prostora - niti će u skorije vrijeme to postati - tako da su se strože kontrole vratile na postojeću šengensku granicu, a to je hrvatska granica sa Slovenijom.


Slovenačka policija pritom insistira na striktnom sprovođenju Uredbe i ne pomišlja na izuzetke, koji su inače predviđene u slučajevima kada dođe do velikih zastoja.

Kako je za Dojče vele objasnio Gorazd Žnidarič, zapovjednik slovenačke granične policije na prelazu Starod/Pasjak, slovenačka strana predviđa dejlomično odustajanje od stroge kontrole putnika isključivo u slučaju najvećih gužvi, kakve se, na primjer, očekuju slijedećeg vikenda, uoči Uskrsa.

I u tim slučajevima, međutim, odustajanje od detaljne provjere odnosiće se samo one putnike koji napuštaju Sloveniju, a ne i na one koji u nju ulaze.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić rekao je u Konavlima da je policija izvjestila premijera Andreja Plenkovića o problemima na granicama zbog strožeg nadzora i sugerisali smu da ova odluka opterećuje granicu i pogranična područja, te da bi odgovorni u EU trebalo to da promjene.

''''Ovo je nametnuta obaveza od Evropskog parlamenta i moramo to sprovoditi. Ali izuzetno su zabrinjavajuća izvještaji sa granice. Policija je već reagovala, izvjestila preemijera koji već radi po tom pitanju. Pokušavamo ovo da iskomunicirati s onima koji su donijeli ovakve odluke da bi se promjenilo stanje'''', rekao je Orepić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana