Hrvatska sprovodi tajnu istragu o slučaju hapšenja njenih državljana u Zambiji

Tanjug
Foto: Dnevnik.hr

ZAGREB - Hrvatski MUP u koordinaciji sa Uskokom sprovodi tajnu istragu u slučaju osam hrvatskih državljana, odnosno četiri bračna para koji su uhapšeni u Zambiji, kojima se na teret stavlja falsifikovanje dokumentacije za usvajanje djece iz DR Kogna.

Božinović je ocijenio da je riječ o vrlo specifičnom i osjetljivom slučaju.

''Riječ je o vrlo specifičnom slučaju. MUP u koordinaciji s Uskokom sprovodi istragu koja je tajna. Uvijek treba napomenuti da se radi o vrlo osjetljivom pitanju s obzirom na to da uključuje ranjivu populaciju, pre svega djecu'', rekao je Božinović novinarima u Sisku.

Na pitanje ima li saznanja da je jedan od hrvatskih državljana u zambijskoj bolnici zbog malarije, Božinović je rekao da u ovom trenutku nema takvu informaciju, ali je siguran da Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova ima svoje predstavnike na terenu koji mogu odgovoriti na to pitanje.

''Sigurno da hrvatskim državljanima u Zambiji nije lako. Svako naše diplomatsko predstavništvo treba pružiti konzularnu zaštitu hrvatskim državljanima u inostranstvu.  Što se tiče sudskog postupka, on je u drugom pravnom sistemu i u drugoj državi. Međutim, konzularna zaštita se podrazumeva i po Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima. Sigurno je da svi daju sve što mogu u ovom procesu, ali je od prvog dana bilo jasno da ovaj slučaj nije jednostavan'', rekao je Božinović, prenijela je Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana