Hrvatska spremna da obučava takozvanu vojsku Kosova

Srna
Hrvatska spremna da obučava takozvanu vojsku Kosova

Beograd - Hrvatska se neće direktno i konkretno uključivati u formiranje takozvane vojske Kosova, kao što je to najavio pretendent za premijera samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti, ali je spremna da pruži pomoć u obuci, pišu "Večernje novosti".

Pozivajući se na dobro obaviještene vojne i političke krugove u Zagrebu, list navodi da će Hrvatska, ipak, ako Zapad da zeleno svjetlo Prištini za transformaciju bezbjednosnih snaga u oružane, pružiti pomoć, prije svega, u obuci.

Ovi izvori kažu da se Hrvatska neće miješati u odnos Beograda i Prištine, pogotovo kada je riječ o bezbjednosnim pitanjima i da će čekati da vidi šta će se dalje dešavati u reigonu.

"Načelno, vojna saradnja nije isključena, ali ne dolazi u obzir da Hrvatska na bilo koji način iskače u tom smilsu. Sve će biti kao do sada, pa će Hrvatska vojska otvoriti vrata za školovanje vojnika sa Kosova i povremeno će se organizovati neke vježbe", rekao je dobro obaviješteni vojni stručnjak.

On je dodao da obuku vojnika /samoproglašenog/ Kosova finansira Hrvatska, a preduslov je da znaju hrvatski jezik.

"Razgovara se i o kupovini vojne opreme iz Hrvatske, a više od toga ne treba očekivati", naveo je ovaj stručnjak, koji podsjeća da su hrvatske firme izradile uniforme za postojeće bezbjednosne snage /samoproglašenog/ Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana