Hrvatska: Smjena Linića uvod u izbore?

Agencije
Hrvatska: Smjena Linića uvod u izbore?

Zagreb - Burni dani na političkoj sceni Hrvatske nakon smjene Slavka Linića s mjesta ministra finansija. To je šesti ministar koji je napustio vladu Zorana Milanovića.

Linić je međutim prvi ministar kojeg je smjenio hrvatski premijer, za razliku od ostalih koji su sami podnijeli ostavke ili otišli na druge dužnosti.

Linićeva smjena "visila je u vazduhu" već neko vrijeme nakon pisanja hrvatskih medija, posebno portala index.hr.

Ali da će do Linićevog odlaska iz ministarstva finansija doći postalo je jasno nakon što je Jutarnji list juče objavio tekst o predstečajnu nagodbu o vinkovačkoj Spačvi koju je dozvolio Linić a kojom je kako se navodi oštetio budžet hrvatske za 3,5 miliona evra."

"Ovo je politička odluka i pitanje njegove smjene je tehničko pitanje. Hoće li Linić ostati zastupnik u Saboru, to je njegova odluka. Za njegovog naslijednika predložiću Lalovca, koji je mlad i obrazovan čovjek upućen u sve stvari koje se tiču državnih finansijsa", rekao je premijer Zoran Milanović i dodao da je Liniću rekao da više nema njegovo povjerenje i da ne vidi kako bi mogli nastaviti ovu saradnju.

Napetosti na relaciji Milanovića i Linića izbile su na površinu početkom godine, sa slučajem Linićevog pomoćnika Branka Šegona, a kulminirale nedavnom ostavkom direktorke Poreske uprave Nade Čavlović Smiljanec.

Prva Milanovićeva ministarska postava doživjela je promjene svega stotinak dana nakon imenovanja, kada je u aprilu 2012. godine prvi ostavku na dužnost podneo tadašnji ministar pomorstva, saobraćaja i infrastrukture Zlatko Komadina koji je taj potez obrazložio narušenim zdravljem.

U junu iste godine ostavku je podnijela i ministarka zaštite okoline i prirode Mirela Hol koja je u pismu premijeru tada navela da ostavku podnosi jer je nepromišljenim meilom predsjedniku Uprave HŽ Holdinga nanijela političku štetu vladi. Milanović je tada poručio da mu je žao zbog ostavke, ali je naglasio da je njegova vlada postavila standarde kojih će se držati.

Holijeva je kasnije formirala stranku Održivog razvoja Hrvatske (ORaH) koja se veoma dobro kotira u anketama koje ovih dana sprovode marketnške agencije.

Pretprošle godine, sredinom novembra, ostavku na dužnost prvog potpredsjednika vlade i ministra privrede podnio je i Radimir Čačić nakon što ga je Županijski sud u Kapošvaru osudio na godinu dana i deset mjeseci zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće 2010. u Mađarskoj u kojoj su poginule dvije osobe.

Veljko Ostojić, čiju je ostavku na mjesto ministra turizma premijer prihvatio 9. marta 2013, izjavio je da je ostavku podnio pod pritiskom izazvanim neutemeljenim optužbama i hajkom velikih razmjera što mu onemogućava da svoju dužnost obavlja na profesionalnom nivou.

Njegova ostavka uslijedila je nakon što su mediji objavili da DORH ispituje kupoprodaju atraktivnog zemljišta kraj Rovinja, čija je vrijednost nakon urbanizacije s milion kuna porasla na 25 miliona kuna, a u čiju je kupovinu, urbanizaciju i prodaju uključen ministar Ostojić.

Dužnosti potpredsjednika vlade razrešen je i Neven Mimica zbog odlaska na dužnost u Evropskoj komisiji.

Boris Lalovac, koga je premijer Milanović predlozio za novog ministra finansija, dosad je bio Linićev zamjenik.

Lalovac je rođen 1976. godine u Splitu, a diplomirao je 2000. godine na Fakultetu za turizam i spoljnu trgovinu u Dubrovniku. Magistrirao je na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu 2006. godine. Na otvorenu političku scenu stupio je krajem 2011. godine, kao zamjenik ministra finansija, nakon pobjede Kukuriku koalicije na parlamentarnim izborima.

Godinama je predavač na zagrebačkoj Visokoj školi za finansje i pravo Effectus, kao i na Visokoj poslovnoj školi Libertas, na kojima predaje o finansijskom izvještavanju, reviziji i kontrolingu.

Slavko Linić: Komentare daje poslije 25. maja

Slavko Linić je rekao da prihvata odluku premijera, ali da ne želi da je komentariše sve dok ne prođu izbori za Evropski parlament 25. maja.

Linić kaže da ni na koji način ne želi da na tim izborima ugrozi šanse svoje stranke kojoj pripada više od dvije decenije. O svemu, pa i o odnosima sa premijerom govoriće, obećava, nakon 25. maja, prenijeli su hrvatski mediji.

Ponovio je stav da je u predstečajnoj nagodbi Spačve sve učinjeno po zakonu.

'Spačva' danas redovno posluje, redovno plaća svoje obveze i zapošljava 600 ljudi. Sve u njenoj predstečajnoj nagodbi učinjeno je po zakonu", rekao je Linić istakavši da oko tog slučaja ne želi da polemiše.

Premijerovu odluku o njegovoj smjeni kratko je prokomentarisao:

""To je njegova odluka na koju ima pravo i ja je prihvatam. Želim da poručim svojoj stranci kojoj sam puno dao u njenom stvaranju, da joj želim da uspije i na izborima za EU parlament. Upravo zato ne želim davati nikakve komentare do završetka izbora. Sve što mislim reći ću nakon 25. maja zato jer želim uspjeh svojim kolegama i svom SDP-u", rekao je Linić zahvalivši saradnicima i novinarima na saradnji".

Komentari aktuelnih ministara i opozicije

Potpredsednica vlade i ministarka socijalne politike i mladih Milanka Opačić rekla je da je pravo svakog premijera da bira svoje saradnike. Istog mišljenja su i ministri rada Mirando Mrsić, uprave Arsen Bauk i unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Oni su u Splitu poručili da je smjena ministra finansija Linića odluka premijera, koji ima na raspolaganju mandate svih ministara.

"Naši mandati su na raspolaganju tako da je potez Milanovića ono za šta premijer ima ovlašćenje, a sasvim sigurno je da u vladi vlada razumijevanje. Sigurno taj potez premijera ide za tim da nestane ono što se govorilo oko sukoba i svega ostalog", izjavio je Mrsić novinarima i dodao da je smjena Linića zaparavo „odličan potez" premijera.

Bauk tvrdi da će Linićev naslj1ednik Boris Lalovac imati podršku svih kolega.

"Premijer ima pravo da bira svoje saradnicke i ako izgubi povjerenje u nekoga onda takvu odluku može donijeti", rekao je Ostojić.

Ipak, ministar branitelja Predrag Matić iznenađen je smenom Linića i kaže da nije znao da će se to danas dogoditi.

A predsjednik riječkog SDP-a i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ocijenio je da je način na koji se premijer odlučio riješiti ministra Linića "neočekivan postupak, nimalo kolegijalan i nimalo ljudski".

"Nisam siguran da će nakon ovoga odnosi unutar naše stranke ostati jednaki, nepomućeni i stabilni. Izgubio sam povjerenje u vrijednost i važnost komunikacije unutar stranačkih tijela, u predsednikovo poštovanje prema bazi stranke", istakao je Obersnel za koga mediji kažu da je je šef moćne i uticajne riječke organizacije SDP-a.

Obersnel smatra da kada premijer odluči da smijeni ministra koji je uspio u svom resoru da načini najveći broj reformi, koji je od javnosti najbolje ocijenjeni član vlade i prepoznat kao vrijedan radnik - onda, po njemu, mora se imati puno snažniji i jasniji razlog od nekakvih intriga i onih koji bezimeni već mjesecima udaraju po ministru finansija u medijima.

Predsjednik opozicionog HDZ-a Tomislav Karamarko smjenu ministra Linića nazvao je vrhuncem i epilogom dugotrajnog sukoba između premijera i smijenjenog ministra koji, kako je rekao, dokazuje neozbiljnost vlade koja je u procesu raspadanja.

"To dokazuje da je ova vlada neozbiljna i nije dorasla važnosti ovog trenutka", izjavio je Karamarko spomenuvši izvještaj Evropske komisije da će hrvatski gradjani u 2015. godini živjeti lošije. Zato je pozvao vladu da se mane luksuza i da međusobne obračune i prepucavanja radi preko leđa gradjana.

"To je vlada koja proizvodi afere i po sistemu 'držite lopova' stalno upire prstom u HDZ", kazao je i dodao kako je HDZ prošao svoju katarzu i da je vrijeme da to počnu i druge stranke.

Bivša premijerka i nezavisna poslanica Jadranka Kosor je za hrvatski portal Index.hr rekla da je Linić bio jedan od najpopularnijih ministara, a da je netrpeljivost između njega i Milanovića trajala je već duže vrijeme. Još uvijek nije jasno koliko su opravdane sumnje u povezanost Linića u aferi koja ga sumnjiči da je oštetio državni budžet za 27 miliona kuna (3,5 miliona evra).

"Poznavajući Linića ja sam uvjerena da će doći do preslagavanja unutar SDP-a, i da će mnogi koji su dosad postavljali pitanje kada će biti smijenjen Linić, sada pitati ko će smijeniti Milanovića unutar stranke. Mislim da su parlamentarni izbori vrlo blizu, no bilo bi loše kada bi bili kada i predsjednički", rekla je Kosorova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana