Hrvatska - Slovenija: Presuda Arbitražnog suda ove godine

Agencije
Hrvatska - Slovenija: Presuda Arbitražnog suda ove godine

Zagreb - Arbitražni sud trebao bi ove godine donijeti konačnu presudu o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije, ali bi do obostranog konačnog usklađivanja zakona i dokumentacije o razgraničenju moglo proteći i više godina, ocjena je člana slovenačkog stručnog tima za arbitražu Simone Drenik.

Ona je istakla da u roku od šest mjeseci treba primijeniti odluku koja se tiče jurisdikcije na spornom području.

"Evidencije nisu jedinstvene ni u Hrvatskoj, ni u Sloveniji, pa će za usklađivanje trebati mnogo više od pola godine", rekla je Drenikova u razgovoru za Slovenačku novinsku agenciju /STA/.

Ona je navela da će nakon konačne presude Arbitražnog suda biti potrebno osnovati i bilateralnu komisiju Slovenije i Hrvatske za demarkaciju, koja će se baviti tehničkim provođenjem razgraničenja na kopnu, što bi moglo trajati i do 10 godina, jer je kopnena granica duga oko 670 kilometara.

"Očekujemo da će arbitri granicu na kopnu odrediti što preciznije, kako bi bilo što manje mogućnosti za nesuglasice i dodatne interpretacije", rekla je Drenikova.

Glavni interes Slovenije ipak je određivanje granice na moru, pri čemu Ljubljana smatra da su arbitražnim sporazumom sudije dobile mandat da odrede kontakt Slovenije s međunarodnim vodama.

Dvije zemlje sklopile su 2009. godine Sporazum o arbitraži u skladu s kojim Arbitražni sud odlučuje o toku morske i kopnene granice Hrvatske i Slovenije, o vezi Slovenije s otvorenim morem i o režimu upotrebe relevantnih morskih područja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana